Press "Enter" to skip to content

”Românii din diaspora sunt esența Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”

APDA, 09 iulie 2018 – În cadrul Galei 100 pentru Centenar, care s-a desfășurat la Atena, sâmbătă, 07/07/2018, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ambasada României în Republica Elenă a premiat 10 români din Grecia cu activități deosebite de promovare a valorilor și identității românești, cu distincții simbolice, drept o recunoaștere și apreciere a contribuției acestora la imaginea României în lume.

Cu acest prilej, ministrul Natalia Intotero a acordat un interviu publicației noastre în care a felicitat laureații, exprimându-și bucuria și mulțumirea pentru promovarea cu succes a imaginii României de către românii din Grecia.

”În această seară de suflet alături de comunitatea românească din Atena, vreau să felicit pe toți românii din Grecia pentru modul în care au reușit să promoveze România. În cadrul întâlnirilor avute cu autoritățile elene cu toții ne-au vorbit frumos despre România, ceea ce ce înseamnă că românii din Grecia sunt ambasadorii țării noastre și tot ceea ce s-a realizat pentru țara noastră de către comunitatea românească de aici li se datorează în totalitate.

România este în fiecare loc unde trăiește un român. M–am propus să le fim aproape tuturor celor care trăiesc în afara granițelor țării prin strategiile și proiectele pe care ni le asumăm să le ducem la îndeplinire.

Felicitări și mulțumiri aparte pentru cei care au fost premiați în această seară printr-un gest simbolic! Am vrut să le arătăm că România nu i-a uitat, că-i poartă mereu în suflet și ne mândrim cu realizările acestora.

Proiectul 100 pentru Centenar este un proiect prin intermediul căruia dorim să arătăm lumii întregi că pretutindeni în lume avem oameni valoroși, cinstiți, care-și iubesc țara, care acolo unde au ales să trăiască, să muncească, au dus România cu ei. Acest proiect se desfășoară în 10 țări, cele mai mari comunități ale românilor de pretutindeni. Până în momentul de față, proiectul s-a derulat în Belgia, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Franța, aici în Grecia. De asemenea, vom fi prezenți în Statele Unite, Germania, Israel și în Spania peste două săptămâni.

La sfârșitul acestor premieri, prin sprijinul Academiei Române, vom realiza Enciclopedia Românilor de Pretutindeni, care va fi în oglindă cu 100 de români de succes din România, un eveniment pe care dorim să-l realizăm la București spre sfârșitul acestui an, în apropierea datei de 1 decembrie, când dorim să invităm toate autoritățile române, din partea tuturor instituțiilor statului pentru a le prezenta valorile românești de pretutindeni.

– Ce le transmiteți românilor din Atena și românilor de pretutindeni în acest an centenar?

Românii de pretutindeni sunt esența Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni. Le mulțumesc încă odată pentru tot ceea ce fac pentru păstrarea identității, culturii, spiritualității noastre a românilor. Le doresc multă sănătate și să ne reprezinte încontinuare, la fel, cu succes și mândrie, așa cum au făcut-o dintotdeauna!”