Press "Enter" to skip to content

Românii din Danemarca, chemați la vot pe 21 noiembrie: va candida și un tânăr român de 26 de ani

APDA, 1 noiembrie 2017 – Alegerile locale în Danemarca au loc în data de 21 noiembrie. Anul acesta, se estimează un număr record de cetățeni cu drept de vot, întrucât sunt chemați la urne atât danezii cât și cetățenii europeni care locuiesc în Danemarca.

De la ultimele alegeri, din 2013, numărul cetățenilor europeni eligibili pentru a vota în Danemarca a crescut cu 32 de procente, conform statisticilor guvernamentale.

Polonezii sunt pe primul loc, ca număr de votanți, cu 31.000 de persoane cu drept de vot. Urmează românii cu câte 21,700 de persoane cu drept de vot  și germanii într-un număr similar.

Chiar și așa, la alegerile trecute foarte puțini dintre cetățenii străini cu drept de vot au venit la urne: doar 14,8 % dintre polonezi și 13,8% dintre români.

Kasper Møller Hansen, cercetător și profesor la Universitatea din Copenhaga, Departamentul de Științe Politice își explică interesul scăzut al cetățenilor Est-Europeni prin faptul că: ”Acesta este un grup de votanți care se află în Danemarca pentru a lucra, nu pentru a locui aici permanent. Așa că interesul lor din punct de vedere cultural și politic  se concentrează în țara de origine”.

Analiștii politicii susțin că votul străinilor ar putea face diferența între candidați, dacă s-ar prezenta la urne. Așa că autoritățile daneze au început o campanie de informare asupra importanței votului.

La alegerile din acest an, va candida și un tânăr român de 26 de ani, Narcis George Matache. El se află în Danemarca din 2009 când și-a început studiile de Marketing Management la University College of Northern Denmark.

Marius Dobrescu