Press "Enter" to skip to content

Românii din Cernăuți vorbesc cu frică românește

APDA, 12 martie 2018 – Acum câteva zile am fost la Cernăuți împreună cu domnul prof. Boambă Călin, director la Colegiul Național Vasile Alecsandri Bacău, domnul Benchea Iulian, profesor la același Colegiu, domnul Puiu Gabi profesor la Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, domnul Mircea Merticaru ziarist, unde ne-am informat despre starea românilor de acolo. Am dus cărți la câteva școli și am fost foarte bine primiți.

Ne-am întâlnit cu doamna Elena Nandriș, primarul localității Mahala, am vizitat căteva școli și grădinițe, am participat la spectacolul MĂRȚIȘORULUI unde au fost peste o mie de spectatori printre care și ucrainieni.

Asistența s-a bucurat și de prezența Consulului General al României la Cernăuți și alți membri din Consulat. Un spectacol minunat, cântece și dansuri populare românești, costume tradiționale românești. La spectacol au participat și oficialități ale regiunii Cernăuți, care au transmis mesaje în limba română și ucraineană. Până aici totul BINE.

Am fost prin oraș în câteva sate populate de români și am rămas surprinși când am văzut că oamenii se feresc de noi, le este teamă să vorbească românește. Ne spunea un român care tremura și se uita să nu fie văzut, LA NOI ÎN SAT TOATĂ PUBLICITATEA ERA ÎN LIMBA ROMĂNA, asta pe vremea rușilor, acum totul este în ucraineană.

Am vizitat o școală de Limbă Română și am rămas surprinși că nu am găsit un panou în românește, profesorul de Limba română a dat din umeri.

Asta ne îngrijorează.

Au nevoie de cărți în limba română, manuale noi, calculatoare bune, noi. Doresc să vină în România să intre în contact cu copii români, să învețe să vorbească și să scrie corect. Să ne unim și să facem ceva. Avem nevoie de curaj. Anul 1918 este aproape. Depinde numai de noi. Avem dorința unei Românii Mari.

Date de contact: http://www.napocanews.ro/2018/03/romanii-din-cernauti-vorbesc-cu-frica-romaneste.html