Press "Enter" to skip to content

Românii din California, sărbătoarea tradițiilor populare la festivalul ”Be Romanian for a Day”

APDA, 06 iunie 2018 – Consulatul General al României la Los Angeles informează că, sâmbătă, 26 mai 2018, cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a treia ediții a Festivalului Românesc „Be Romanian for a Day” organizat anual de Asociația Romanian Traditions in California, coordonată de președintele Dorina Manga, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, i-a întâlnit pe reprezentanții comunității româno-americane din sudul regiunii Los Angeles prezenți la eveniment.

Festivalul Românesc „Be Romanian for a Day”s-a desfășurat în perioada 26-27 mai 2018, în localitatea Rolling Hills Estate, a fost dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, beneficiind, în acest an, de sprijinul direct al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și de cel al Consulatului General al României la Los Angeles.

Acest eveniment reușește, în fiecare an, să atragă o importantă prezență românească din statele americane California și Nevada, comunitatea de români din California fiind cea mai numeroasă și compactă din S.U.A., cu peste 110.000 de membri. În cele două zile ale manifestației culturale au participat la festivități peste 1000 dintre membrii comunității româno-americane din regiune cu origini în România și Republica Moldova, evenimentul fiind deja recunoscut, inclusiv de mass-media locală și regională, ca o adevărată sărbătoare a diversității în sudul Californiei.

În cadrul festivalului au fost prezente și alte organizații importante  româno-americane din California (Viitorul Român Society și Uniunea și Liga Societăților Românești), precum și firme care comercializează produse românești în statele americane California, Nevada și Florida.

Autoritățile americane au fost reprezentate de primarul Frank V. Zerunyan și de mai mulți consilieri locali. Din partea Consulatului General al României la Los Angeles au participat Cosmin Dumitrescu, consulul general al României la Los Angeles, însoțit de consul și de consilierul economic din cadrul oficiului consular.

Autoritățile locale au apreciat foarte pozitiv, prin discurs public, evenimentul organizat de Romanian Traditions in California, promovându-l prin toate conturile primăriei de pe rețelele de socializare cunoscute. De asemenea, mass-media din Los Angeles specializată în promovarea evenimentelor culturale a preluat și a difuzat pe toate vehiculele on-line știrea despre desfășurarea Festivalului multicultural „Be Romanian for a Day”.

În discursul adresat reprezentanților autorităților americane prezente și participanților, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a subliniat rolul important al interacțiunii directe între comunitățile românești din Statele Unite ale Americii și România, precum și importanța dialogului intercultural care asigură pacea și buna înțelegere între toate segmentele sociale participante la construcția societății americane, caracterizate prin excelență de toleranță și simțul apartenenței la o comunitate multiculturală, totul în cadrul bilateral al Parteneriatului strategic româno-american, care împlinește 21 de ani în acest an. De asemenea, consulul general Cosmin Dumitrescu a accentuat dimensiunea esențială a conștientizării identității românești la nivel individual și colectiv în cadrul comunităților românești din Statele Unite ale Americii și cât de important este atașamentului față de valorile tradiționale românești, față de istoria românilor și față de familie și comunitate, în general, subliniind importanța primordială în cadrul demersului de identificare socială a atașamentului față de patria de origine, în special în acest an în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

În cadrul festivalului avut loc un spectacol de muzică și dansuri populare susținut de mai mulți artiști folclorici din California, Nevada și din România. Au evoluat pe scena festivalului Ileana Lăceanu, Lucian Berdea, Ciprian Cocalia, Dylan Mărgineanu, Mitică Grigoruț, Viorica Onuț, Adrian Sorlea, George Kulya, Ion Petrinca (Las Vegas-Nevada), Dorina, Marian Milita, Gelu Ianculescu, Petruț Gabriel Pop, Mihail Chiriuc, Vasile Smical, Mircea LAzea, Aliss de la Craiova, David Alexandru, Ciuleandra Group (Las Vegas-Nevada). Prezentatorul festivalului a fost Diana Prodan, reprezentanta Radio România pe Costa de Vest a Statelor UNite ale Americii.

Pe durata evenimentului au fost organizate o serie de activități de promovare a artizanatului românesc, a costumelor populare din diverse zone ale României (prezentate în cadrul unei parade și a unei expoziții deschise) și expoziții de vinuri și produse tradiționale.

Consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a dialogat cu reprezentanții autorităților locale, care și-au exprimat dorința de a se implica mai activ în edițiile viitoare ale festivalului, fiind deosebit de mulțumiți de multietnicitatea participanților și de frumusețea tradițiilor populare expuse în cadrul spectacolului, precum și de impactul evenimentului în mass-media online din Los Angeles.

Membrii comunității româno-americane au profitat de prezența consulului pentru a solicita și primi asistență și informații consulare.

Andi Rădiu