Press "Enter" to skip to content

Românii din Austria: de luni, încotro ?

APDA, 17 octombrie 2017 – În contextul actual politic, în plină campanie electorală și înainte de votul pe care orice cetățean cu drept de vot în Austria și-l poate exercita în data de 15.10.2017 se ridică in comunitatea de români întrebarea : încotro de luni ?

Care va fi viitorul social si economic al peste 83.000 de români și familiile lor care trăiesc pe teritoriul Austriei (înregistrați oficial), cetățeni ai Uniunii Europene.

Acest semn de întrebare survine din ultimele teme dezbătute de către FPÖ și Sebastian Kurz referitor la măsurile de stopare a migrației și ajutorului social acordat copiilor cetățenilor ce lucrează legal si contribuie la bugetul de stat al Austriei.

Tratamentul adus de către FPÖ românilor din Austria este incorect prin posibila tăiere a ajutorului social pentru copii, această ideee find susținută și promovată de Sebastian Kurz chiar și în cadrul acestei campanii electorale, dar și prin denigrarea calității muncii prestate de români in Austria , un exemplu concret fiind cazul recent al îngrijitoarelor, unde, un singur reprezentant al parlamentului Austriac, în persoana Dr. Harald Troch a avut o poziție pozitivă față de personalul român, ciudat, dat fiind faptul că și una din buniciile lui Kurz se pare că ar fi tot româncă.

Aceste măsuri dorite de ÖVP si FPÖ sunt prim pas in nerecunoașterea drepturilor românilor ca și cetățeni europeni in Austria ducând la mari motive de îngrijorare pentru viitorul social si economic al românilor din Austria .

Păstrarea drepturilor dobândite este posbiliă făcându-se auzită vocea românilor , prin exercitarea votului in Austria pentru a cere în continuare aceste drepturi și respect ca și comunitate.

„Românii care vin in Austria și care lucrează in Austria trebuie tratați corect ca niste cetățeni cu drepturi și nu ca niste cetățeni de mâna a doua „ este declarația paralamentarului SPÖ Harald Troch, un susținător al românilor in Austria

______________________________________________________________

Rumänen in Östrreich

Wie kurz oder lang unsere Zukunft hier ?

In dem akutellen politischen Spielraum, im  Wahlkampf und vor dem Nationalratswahl ,am 15.10.2017 stellt sich die rumänische Gemeinde in Österreich die folgende Frage :

Wohin mit uns ab Montag nach der Wahl ?

Wie sieht die  Zukunft für die rumänische Gemeinde in Östrreich, die mehr als 83.000 Menschen betrifft,aus sozialem und wirtschaflichem  Sichtpunkt aus ?

Diese Sorge hat ihre Wurzeln in den  vom Herrn Sebastian Kurz ÖVP und FPÖ dargestellten Themen die im Mittelpunkt das Problem einer hohen Migration und hohe  Familienbeihilfeausgaben für ausländische Kinder ,deren  Eltern  in Österreich in verschiedenen Wirtschaftssektorten beruflich tätig sind .

Durch diese Massnahmen ,befindet sich die rumänische Gemeinde in Österreich in einer schwierigen Situation da sie als Menschen und EU Mitglieder auf eine  unfaire Weise  behandelt worden sind.

Die Kürzung der Familienbeihilfeausgaben für ausländische Kinder  und die Darstellung der rumänischen Krankenpflegen in einem negativen Licht ,zeigen das die Rechte der rumänischen Gemeinde in Österreich ignoriert werden.

Dazu äüsserte sich Herr Dr. Harald Troch von SPÖ folgendermassen :

„Die Rumänen die nach Östrreich kommen und hier leben sollen fair behandelt werden und nicht wie Menschen zweiter Klasse „

Alexandra Bondoc