Press "Enter" to skip to content

Românii di Israel, invitați să depună proiecte pentru finanțări nerambursabile la ministerul pentru românii de pretutindeni

Românii din Israel, prima comunitate vizitată de o delegație a ministerului diasporei în 2019.

La Tel Aviv au avut loc întâlniri ale ministrului Natalia-Elena Intotero cu reprezentanți ai comunității originarilor români din statul Israel, în cadrul vizitei de lucru a unei delegații a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

În cadrul vizitei, ministrul a avut o întâlnire cu originarii din România și cu autoritățile locale din Petah Tikva, fiind primită de primarul Rami Greenberg, a cărui familie este originară din localitatea Mihăilești. De altfel, orașul Petah Tikva este înfrățit cu municipiul Bacău, iar autoritățile locale intenționează ca în viitor să realizeze înfrățiri și cu alte localități din România.

Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit și cu elevi ai Școlii de Diplomație din Petah Tikva, dintre care mulți cunoșteau deja România și participaseră la schimburi de experiență în țara noastră. Schimbul de bune practici, proiectele MRP în sprijinul românilor și originarilor români de pretutindeni și o cât mai strânsă cooperare în viitor, pe linie de proiecte comune, au fost principalele teme de pe agendă.

Totodată, la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv, secretarul general MRP, Alina Hagima, a coordonat o sesiune de informare privind obținerea de finanțări nerambursabile oferite de minister. Astfel, participanții au avut ocazia de a se familiariza cu pașii care trebuie urmați în vederea alcătuirii unui dosar eligibil.

Demersul face parte dintr-o campanie inițiată de MRP în mai multe state cu importante comunități românești, astfel încât în sesiunea de finanțare pe anul 2019 românii de pretutindeni să poată pune în practică proiecte cât mai multe în vederea afirmării, promovării și afirmării identității etnice, culturale și lingvistice românești.