Press "Enter" to skip to content

Romania la loc de cinste la cea de-a 17-a ediție Serbărilor portului tradițional și drapelelor naționale de la Lyon

APDA, 03 iulie 2018 – În perioada 22-24 iunie 2018, la Lyon a avut loc cea de-a17-a ediție a deja tradiționalelor Serbări consulare. La fel ca în fiecare an, acest eveniment emblematic pentru Lyon și deschiderea sa către internațional s-a desfășurat în Piața Bellecour, aflată în centrul Metropolei.

Au participat cu standuri naționale 63 Consulate  prezente la Lyon și Ambasade ale statelor acreditate în Franța, reprezentând state  de pe toate meridianele Planetei, Uniunea Europeană, regiunea Auvergne Rhône-Alpes și Metropola Lyon, cu standuri proprii de prezentare și informare.

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, România a primit statutul de invitat  de onoare la ediția din 2018, beneficiind de un stand cu cea mai mare suprafață și un amplasament central.

Standul României a fost organizat de Consulatul General al României la Lyon, cu sprijinul substanțial al Consiliului Județean Alba și Centrului de Cultură Augustin Bena din Alba Iulia (director Alexandru Pal) și s-a bucurat de prezența marii noastre gimnaste Ecateriana Szabo, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, stabilită la Clermont-Ferrand.

Au fost prezentate pliante și broțuri de promovare turistică a României,  ii tradiționale românești, obiecte tradiționale (covoare, ștergare, ceramica, etc), icoane ortodoxe, pictate pe sticlă, pliantul e-consulat.   Cu prilejul inaugurării oficiale și Zilei României la Serbările consulare servite produse și vinuri bio:  miere, dulcețuri, murături, brânzeturi, preparate tradiționale, vin de Jidvei, țuică, etc. Grupul folcloric Augustin Bena din Alba Iulia a susținut spectacole de dansuri și cântece tradiționale românești,  pe scena special amenajată din Place Bellecour din Lyon și la standul României bucurându-se de îndelungi și entuziaste aplauze.

Inaugurarea oficială a fost făcută de primarul orașului Lyon, Georges Képénékian și Michel-Pierre Deloche, secretarul general al corpului consular, în prezența primarului adjunct pentru relații internaționale al Metropolei Lyon, Karine Dognin-Sauze, a lui David Kimelfeld, președintele Metropolei Lyon, Etienne Blanc, vicepreședinte al Consiliului regional Auvergne-Rhône-Alpes, ambasadorilor acreditați la Paris, consulilor generali și consulilor acreditați la Lyon, reprezentanților mediului de afaceri și ai mass media. Oficialii francezi și străini au fost invitați să guste produsele gastronomice tradiționale, vinurile românești și țuica care s-au bucurat de o deosebită apreciere.

Standul României s-a bucurat de un enorm succes și vizita a zeci de mii de persoane – români, francezi, turiști străini, aflați în vizită la Lyon – care au descoperit în pliantele și broșurile expuse locuri turistice de de o deosebită frumusețe și au fost cuceriți tradițiile și produsele tradiționale românești, fie ele ii, produse de artizanat, ceramică sau icoane.

Serbările consulare din acest an s-au bucurat de peste 80.000 vizitatori.