Press "Enter" to skip to content

Roma, întâlnirea Ambasadorului României cu președintele Senatului Republicii Italiene, Maria Elisabetta Alberti Casellati

APDA, 08 iunie 2018 – Ambasadorul României la Roma, George Bologan, a fost primit astăzi, 6 iunie 2018, de către președintele Senatului Republicii Italiene, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

În cadrul discuțiilor, cei doi au atins subiecte de actualitate referitoare la necesitatea revigorării proiectului european pornind de la valorile fundamentale ale Uniunii – solidaritate, coeziune și importanța de a oferi răspunsuri comune la problemele comune. De asemenea, reprezentantul României a dezvoltat conceptul și relevanța diplomației parlamentare între statele membre, inclusiv rolul acesteia în medierea și identificarea de răspunsuri practice pentru cetățeni, pe de-o parte și în gestionarea situațiilor de criză politică, pe de altă parte.

Uniunea Europeană, au subliniat cei doi interlocutori, este spațiul cu unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume, proiectul european generând bunăstare și oportunități de dezvoltare care au efecte vizibile la nivelul populației. Acest aspect se regăsește de altfel și în motto-ul apropiatei Președinții a României la Consiliul UE: ”Coeziunea, o valoare comună europeană”, pe care diplomatul român l-a prezentat în cadrul întâlnirii.

Transformarea UE într-un actor global este responsabilitatea comună a tuturor statelor membre, colaborarea între România și Italia putând avea o contribuție semnificativă în acest sens. În context, au fost discutate teme precum securizarea frontierelor Uniunii, dezvoltarea relațiilor economice, cooperarea transnațională în cadrul NATO și al UE, puncte de reper ale dialogului bilateral.