Press "Enter" to skip to content

Roma – Conferința ”Centenarul României Mari. Celebrarea unei festivități naționale în spirit european”

APDA, 23 mai 2018 – Ambasadorul George Bologan a susținut, la 17 mai 2018, la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Roma Tre, conferința cu titlul ”Centenarul României Mari. Celebrarea unei festivități naționale în spirit european”. În prezentarea sa, șeful misiunii diplomatice a reliefat importanța aniversării actului de la 1918, moment care a consfințit printr-o voință politică și populară, un rol activ al României pe scena internațională. Celebrarea Marii Uniri reprezintă și recunoașterea unor valori universale, fundamentale ale Uniunii Europene: libertate, dreptate și solidaritate.

Conștientizarea importanței apărării acestor valori devine și mai pregnantă în urma unui recurs la memorie, care scoate în evidență numeroasele conflicte care au măcinat continentul european. În acest context, ambasadorul George Bologan a subliniat necesitatea apărării tratatelor europene, care au pus capăt acestor conflicte: ”Acestea nu au fost doar acte prin care au fost redesenate noi frontiere, ci și angajamente prin care națiunile încercau să garanteze pacea”. În fața provocărilor cu care se confruntă Europa astăzi, doar viziunea curajoasă și responsabilă a unor oameni de stat poate declanșa acele schimbări de atitudine și acțiune care să marcheze pozitiv viitorul european, iar rolul tinerilor devine fundamental într-un astfel de context: ”implicarea tinerei generații în viața publică”, a continuat șeful misiunii diplomatice, ”în urma unor studii aprofundate, este singura garanție a progresului social și economic și a repunerii în prim plan a beneficiilor proiectului european. care a dat numeroase posibilități tinerilor dorinici să se afirme”.

În continuare, făcând referire la afinitățile recunoscute și cultivate atât de România cât și de Italia, cărora li se adaugă elementele comune din istoria formării celor două state naționale, G. Bologan a adus în atenție perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale oferite de acest an celebrativ, abordate și în cadrul întâlnirii cu rectorul Universității Roma Tre, prof. Luca Pietromarchi.

Andi Rădiu