Press "Enter" to skip to content

Roma, concursul tematic “Cunoaște Romania! 2018”, organizat de Ziua Internațională a copilului

APDA, 06 iunie 2018 – Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită la Roma prin organizarea ediției regionale a Concursul tematic “Cunoaște Romania!” 2018, un proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP), patronat de Ambasada României la Roma, Accademia di Romania și Institutul Limbii Române.

Elevii români care participă la cursurile de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) au sărbătorit astfel Ziua Internațională a Copilului într-un loc plin de semnificație pentru păstrarea istoriei și a culturii românești în Italia, împreună cu profesorii și familiile lor, alături de reprezentanți ai Ambasadei, Accademia di Romania și ai școlilor italiene.

Evenimentul a fost pregătit cu mult entuziasm și dedicație de către un grup de profesoare care predau cursurile LCCR în școlile din Roma și regiunea Lazio: Angela Nicoară, Carmen Bălan, Ileana Lucia Pop, Manuela Ghiurcă, Nina Toma, Catalina Bîrdea, Simona Vasile, Emilia Grama.

Importanța evenimentului a fost remarcată în discursul de deschidere al directorului adjunct al Accademia di Romania, Oana Boșca-Mălin și în mesajul de felicitare din partea ambasadorului George Bologan, transmis elevilor și comunității de către reprezentantul Ambasadei.

La cele trei secțiuni ale competiției: concurs interactiv – “Cunoaște România!”, activități complementare de creație – “Cu gândul la Romania” și momente artistice – “România te iubim!”, au concurat peste 100 de copii din 11 școli italiene. Locul întâi la concursul interactiv a fost câștigat de Grupa “Marea Unire” formată din elevi din Ladispoli și Civitavecchia, coordonați de profesoara Angela Nicoară.

Premiile speciale au fost acordate pentru formatul video al interpretării unei suite de piese la pian, pentru o interpretare a unei piese folclorice, respectiv o pictură pe tema Centenarului.

Etapa regională a Concursului tematic LCCR “Cunoaște România!” 2018 a fost doar una de pregătire pentru etapa finală a concursului, care se va desfășura în luna decembrie, când va fi aniversat și Centenarului Marii Uniri din 1918.

Informații suplimentare:

Concursul tematic de Limbă, Cultură și Civilizație Românească „Cunoaște România”, dedicat copiilor români cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani este susținut de MpRP în colaborare cu Institutul Limbii Române din București și cu Ambasadele României în Italia și Spania. Concursul urmărește conservarea, exprimarea și promovarea culturii românești prin organizarea și participarea la activități de educație non formală interactivă, relaționată cu limba, cultura și civilizația românească, bazate pe studiu individual, lectură suplimentară și pe intuiție culturală, mărind în acest fel gradul de cointeresare al populației românești de vârsta școlară în conținutul de elemente culturale naționale.

Andi Rădiu