Press "Enter" to skip to content

Rezultat extraordinar în politica din Canada: O româncă a fost aleasă consilier municipal la Montreal

APDA, 7 noiembrie 2017 – Candidata de origine română la postul de consilier municipal în districtul electoral Côte-des-Neiges/Notre-Dame-de-Gracea gustă din nou cupa victoriei: după ce prima dată a fost aleasă în 2013, surclasând-o atunci într-o cursă strînsă (la aproape 80 de voturi) pe Helen Fotopulos, care ocupa deja acest post, la alegerile de ieri, 5 noiembrie, românca de la Projet Montreal a avut 1.180 de voturi în faţa principalei contracandidate, Tiffany Callender.

Şi astfel, cu un procent de 54,60%, MAGDA POPEANU a obţinut un nou mandat de consilier municipal reprezentând partidul Projet Montreal înfiinţat în 2005 şi pe care, de altfel, l-a şi condus în perioada 2006 – 2010.

_____________________________

Aşa după cum vă informam din timp, la alegerile municipale de anul acesta este salutar că în cursă s-au înscris şase candidaţi români. Magda Popeanu şi Irina Maria Grecu s-au prezentat pe liste în Montreal, ambele reprezentând la urne Projet Montreal, iar ceilalţi patru au candidat în Laval: Vania Atudorei, Bianca Bozsodi, Julius Bute (toţi trei de la Action Laval) şi Cristi Bucur (Alliance des Conseillers Autonomes).

Iată rezultatele:

  • IRINA MARIA GRECU. A obţinut 2.200 de voturi (adică 33,42% din sufragii), iar contracandidatul ei, Marvin Rotrand (de la Coalition Montreal, care este în consilier din 1982!) a obţinut 57,63%.
  • VANIA ATUDOREI. Deşi înscris în cursă abia acum o lună, românul care a reprezentat Action Laval în districtul electoral Laval-des-Rapides a fost votat de 8,09% din electori – mai mult decât Anwar Abilmouna (7,67 %, Avenir Laval), iar cîştigătoarea, Isabella Tassoni (Mouvement Lavallois) a adunat 43,83%.
  • BIANCA BOSZODI. Românca, tot de la Action Laval, a obţinut şi ea un scor de 11,02% în circumscripţia Marc-Aurele-Fortin.
  • JULIUS BUTE. Şi el a obţinut un procent onorabil de 10,87% pentru Action Laval în districtul Concorde-Bois-de-Boulogne.
  • CRISTI BUCUR. Candidatul român din districtul Marigot pentru recent înfiinţatul partid Alliance des conseillers autonomes a luat 1,93% din sufragiile electorilor.

Cum pentru alegeri timpul este un aliat preţios, avem convingerea că după acest start, la viitoarele confruntări la urne ei vor obţine rezultatele care îi vor propulsa ca şi consilieri municipali, iar speranţa noastră este că tot mai mulţi români vor înţelege de ce este important să avem un reprezentant în structurile politice din Quebec şi din Canada.

CRISTINA SOFRONIE, Montreal

Magda Popeanu, alături de noul primar general din Montreal, Valerie Plante