Press "Enter" to skip to content

Reprezentanții ministerului diasporei la ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social

APDA, 21 septembrie 2018 – Subsecretarul de stat Victor Ionescu din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a participat ieri, 20 septembrie 2018, la ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, condusă de Viorica-Vasilica Dăncilă, prim-ministrul României.

Cu acest prilej, dincolo de o varietate de problematici abordate, sindicatele şi patronatele și-au expus și dorința de a fi sprijinite în demersul de a identifica soluții optime prin care să fie facilitat procesul de reîntoarcere și reinserție socio-profesională a românilor aflați peste hotare.

În context, reprezentanții administrației guvernamentale au reiterat întreaga disponibilitate de a se implica în inițiative care să stimuleze revenirea cetățenilor români acasă, un prim și esențial pas fiind informarea acestora cu privire la oportunitățile lucrative existente pe piața de muncă din România.

Totodată a fost subliniată importanța conclucrării dintre mediul public și sectorul privat în vederea diseminării de informații, prin toate canalele și sub toate formele, către românii de peste hotare, evidențiindu-se că în țară sunt deja în implementare proiecte utile care vizează diaspora românească precum: Diaspora Start-Up, Start-up Nation, dar și altele finanțate prin Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Notă:
Dialogul social tripartit se manifestă la diferite niveluri şi ia forma consultării şi a informării reciproce iar în forma avansată de parteneriat social, a negocierii. În România, dialogul social tripartit se desfăşoară în cadrul structurilor instituţionalizate de consultare tripartită (Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, comisiile de dialog social) constituite la nivel naţional, central şi local în baza Legii nr. 62/2011 privind dialogul social, precum şi în alte cadre de consultare, precum comisiile de lucru parlamentare sau structuri tripartite constituite ad-hoc. În forma sa avansată, dialogul social tripartit se referă la negocierea şi încheierea acordurilor sociale.