Press "Enter" to skip to content

Reprezentanți ai ministerului pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Ucraina

APDA, 17 iulie 2018 – În perioada 13-14 iulie a.c., domnul Veaceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), a efectuat o vizită de lucru în Ucraina.

În cadrul vizitei, demnitarul a prezentat comunității românești din Cernăuți obiectivele și proiectele MRP, activitățile propuse în contextul Centenarului, precum și posibilitățile de depunere de proiecte cu finanțare nerambursabilă.

Având în vedere importanța dialogului cu autoritățile locale și regionale, domnul Veaceslav Șaramet a avut o întrevedere cu domnul Oleksandr Fyshchuk, președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți, domnul Ivan Muntyan, președintele Consiliului Regional de Stat Cernăuți, și cu domnul Oleksii Kaspruk, primarul orașului Cernăuți. Discuțiile au fost constructive, principalele subiecte abordate fiind situația românilor din regiune, drepturile acestora la educaţie în limba maternă, colaborarea transfrontalieră româno-ucraineană și sprijinul reciproc privind bursele de studiu oferite elevilor de etnie română.

În contextul vizitei, secretarul de stat a participat la evenimentul de deschidere a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului – Concurs Internaţional de Muzică Populară Românească „În grădina cu flori multe”, organizat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, în parteneriat cu Asociaţia „Pro SMEC” din Moţca (jud. Iaşi), Filarmonica Regională. „Dm. Gnatiuk”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Iaşi.