Press "Enter" to skip to content

Reprezentanți ai ministerului diasporei prezenți la lansarea proiectului „Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“

APDA, 20 iulie 2018 – Astăzi, 20 iulie a.c., secretarul de stat Veaceslav Șaramet a participat la Iași, la evenimentul de lansare a proiectului Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“. Proiectul este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și a fost demarat de Asociaţia „Est-Democraţia” în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.

„În contextul în care Prutul reprezintă mai mult decât granița dintre România și Republica Moldova, reprezintă hotarul dintre Uniunea Europeană și spațiul non-UE, în contextul preluării presedinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019 și în an Centenar, este foarte important să sprijinim proiecte care aduc oamenii mai aproape, care îi determină să interacționeze atât între ei, cât și cu experiențe reale de viață. Așadar, prin aceste discuții, nu se împărtășesc doar amintiri, ci se oferă oportunitatea de a învăța lucruri noi despre românii de pe ambele maluri ale Prutului.” le-a declarat Veaceslav Șaramet celor prezenți.

Proiectul „Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“ se va derula în perioada iulie – noiembrie 2018 și îşi propune realizarea unor campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe valea Prutului, în România şi Republica Moldova, urmând ca materialele culese de pe teren să fie puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România, cât şi în Republica Moldova.