Press "Enter" to skip to content

Reprezentanți ai ministerului diasporei la Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor

APDA, 02 august 2018 – Secretarul de stat Lilla Debelka a participat astăzi, 2 august, la Palatul Victoria, la Ziua Europeană de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor.

Evenimentul a fost marcat de prezența consilierului de stat Dana Varga, a vicepremierilor Viorel Ștefan și Ana Birchall, a deputaților Florin Manole și Daniel Vasile, a secretarilor de stat Oana Ilie Pintilei și Mădălin Voicu. Au mai luat parte la reuniune președintele ANR, Daniel Rădulescu, directorul CNRC, Mihai Neacșu, și Ilie Dincă, membru al Colegiului director CNCD.
Termenul de Holocaust, care s-a referit inițial doar la exterminarea evreilor, definește și atrocitățile împotriva romilor, slavilor, persoanelor cu dizabilități fizice și psihice.
În anul 1942, alături de evrei, aproximativ 20.000-25.000 de romi din România au fost deportați în ghetourile de pe teritoriul cuprins între Nistru și Bug. Dintre aceștia, 11.000, majoritatea copii, nu s-au mai întors.
“Asemenea greșeli ale istoriei trebuie evitate, căci legea morală a toleranței ne obligă să luăm în considerare fiecare etnie, cu specificul ei, fără prejudecăți și fără atitudini arogante, care să explice superioritatea nejustificată a unora față de ceilalți”, a declarat Lilla Debelka.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni susține Strategia Guvernamentală pentru incluziunea socială a membrilor comunităților vulnerabile și se implică în demersurile orientate spre rezolvarea problemelor actuale ale romilor din România și din diaspora.