Press "Enter" to skip to content

Reprezentanți ai ministerului diasporei la Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac

APDA, 16 iulie 2018 – Secretarul de stat Lilla Debelka a luat parte la cel mai mare festival slovac din Estul Europei, la Valea Cerului (Bihor), devenită Capitală Culturală pentru slovacii din diaspora.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni apreciază eforturile pe care fiecare etnie le depune pentru menținerea tradițiilor și obiceiurilor, în vederea păstrării apartenenței la o cultură și la o spiritualitate.
“Ministerul pentru Românii de Pretutindeni promovează, la rândul său, pentru românii din comunitățile românești și din diaspora de mobilitate, valorile româneşti, păstrarea identității naționale și formarea tinerei generații în spiritul respectului față de cultura autohtonă”, a declarat secretarul de stat Lilla Debelka.
Ca minoritate etnică recunoscută oficial, slovacii din România, care trăiesc mai ales în partea vestică a țării, conviețuiesc pașnic cu românii și întăresc legăturile dintre Slovacia și România.
Un eveniment cultural precum cel organizat la Valea Cerului promovează cântecele, dansurile și costumele populare specifice slovacilor din zona Bihorului și din Slovacia, arătând bogăția culturii transmise din generație în generație.
Demnitarul i-a felicitat pe organizatorii acestei ediții a Festivalului Folcloric Internațional al Tineretului Slovac, dorindu-le să continue această incursiune culturală, care conștientizează noua generație asupra importanței valorilor moștenite, ce trebuie păstrate ca parte a propriei spiritualități.