Press "Enter" to skip to content

Ramona Ursu, Malaga: «Mi se umple inima de bucurie când văd câte activități minunate fac românii în afară»

APDA, 29 septembrie 2017 – Ramona Ursu, președinta Asociației Românilor “Carisma Juvenil” din Malaga, este în Spania din 2003 și este încântată de viața ei de imigrant.

«Am ajuns aici la îndemnul unei amice care mi-a descris Spania ca un paradis. Lucram în Iași ca agent de schimb valutar, cu un contract de muncă și un salariu destul de atrăgator, dar când ți se spune că în afară salariile sunt de zece ori mai mari decât în țară, te încântă ideea și îți iei zborul, dorind să te întorci apoi în România, cu banii economisiți și să îți faci un trai mai bun.

La vârsta de 25 de ani, am părăsit Iașiul meu natal și am aterizat în Málaga. După o lună, mi-am adus soțul cu mine, după șase luni, fratele mai mic, după alte opt luni fiica de 4 anișori si o cumnată, iar dupa nouă luni, fratele mai mare. Mi-a fost destul de greu la începuturi, chiar foarte greu, dar când depui dragoste în tot ceea ce faci, voință, muncă, încredere, pasiune și perseverenta, viața este sau ți-o faci mai frumoasă. Am luptat mult ca să îmi fac un loc al meu aici printre străini.»

Nu s-a limitat la muncă și viață personală. La îndemnul românilor din Málaga, în anul 2010, a înființat Asociația Românilor “Carisma Juvenil”, care din 2014 are un sediu și un birou oferit de Primărie în “Centro Ciudadano La Virreina”.

«Asociația organizează activități culturale pentru promovarea românilor și ne dorim, prin acestea, să punem în evidență dansurile folclorice autentice românești, cântece și diverse meșteșuguri. Ni s-a propus să reluăm emisiunea bilingvă de la Radio Onda Color, “România, mit și adevăr”, unde promovăm cultura, muzica și cinematografia românească ,în limba spaniolă, pentru a da spre cunoaștere țara noastra publicului spaniol iar în limba română informăm românii din oraș despre ultimele noutăți, despre serviciile consulare, etc.

De subliniat că avem mereu la asociație o avocată specializata în “extranjerie”, care ajută românii aflați  în impas la muncă, juridic sau social. Plus ca suntem activi pentru oricine ne cere ajutorul și întindem o mână  de ajutor românilor. La asociație se predau și cursuri de limba spaniolă, engleză, dar și de română. Sunt mândră de acest proiect, deoarece sunt coordonator și profesoară în același timp. Observ că an de an, există o cerere tot mai mare a românilor.», povestește Ramona.

Dar proiectul de suflet al său este Grupul Folcloric al asociației: «Grupul s-a creat anul trecut în noiembrie și  a continuat în ianuarie sub conducerea lui Alin Mihesan, profesor de dansuri și coregraful nostru.  Dacă am început ca o joacă în noiembrie, dansând Brașoveanca pentru spanioli (la cererea lor), astăzi, după șase luni de muncă și sudoare, pot spune ca am trecut de categoria “amator”. Am reprezentat România în Marbella pentru prima oara la Festivalul International de Dansuri, am dansat în Fuengirola (Feria de los Pueblos), cât și în Málaga (Saptamana Interculturala).»

Dar este oricum greu să promovezi cultura românească peste granițe. «Lipsa fondurilor și o oarecare neîncredere în a cere subvenții ne țin departe de acestea. Eu cer doar românilor care ne cunosc să ne fie alături la evenimente, la activități, să participe în număr cât mai mare și, împreună, să facem să fim mândri ca suntem români.

Mi se umple inima de bucurie când văd câte activități minunate fac românii în afară, promovand cultura noastră.»

Nu se va întoarce prea curând în țară: «La începuturi, în primii ani de ședere aici, eram ferm convinsă că mă voi întoarce în țară. Dar cu timpul începi să vezi altfel realitatea. Eu și familia mea (avem doi copii, băiatul de 12 ani și fata de 18) am ajuns în punctul în care gândim că suntem destul de bine integrați în societatea spaniolă, avem prieteni și colegi minunati si pot spune ca aici ne simtim ca acasă. România o purtăm în suflete. Avem căsuța noastră in Málaga, așadar vom locui aici atâta timp cât va continua să ne fie bine.»

Cătălin Serbu