Press "Enter" to skip to content

Raluca Singer, Austria: «În concediu îmi e frică să nu mă îmbolnăvesc în România»

APDA, 14 septembrie 2017 – Raluca Singer este de 15 ani în Austria. Mamă a trei copii, lucrează la o firmă de logistică și ar vrea să se întoarcă în România. Doar că pentru asta, ar trebui ca ceva să se schimbe, în opinia ei. Și aceste lucruri nu sunt puține.

Începând cu politica, ”Nu neapărat aș spune să se schimbe politica, oamenii politici ar trebui să aibă altă gândire, să realizeze că, de fapt, ei sunt aleși pentru a face legi și pentru ca oamenii țării să o ducă bine, nu invers, ca și până acum”, spune Raluca.

”Dacă ar reuși tinerii politicieni să intre pe funcții de decizie, să poată schimba eventual mentalitatea și modul în care sunt puse problemele, altul decât cel greșit de până acum, poate ar fi și o altă abordare a politicilor sociale, cele de care avem nevoie cu toții, mai ales copiii și bătrânii noștri, cei care încă mai sunt pe acasă”, ne povestește Raluca prinsă de întrebarea noastră.

”Copiii mei au învățat toți trei la școala din Austria, limba română au învățat-o acasă. La fel ca și mine, sunt foarte mulți, nu doar la mine la servici, ci în toată Europa. Din păcate, după ce ai trăit și ai văzut sistemul de sănătate austriac, doar când merg în concediu în România, îmi e frică să nu mă îmbolnăvesc, eu sau copiii…sunt sătulă de acest sistem, el însuși bolnav. Învățământul la fel, e bolnav, atâtea diplome false și scandalurile copy-paste nu prea ne fac onoare, nouă, românilor…”

Totuși, speră că va veni și ziua în care se va putea întoarce în România: ”Nu cred că e foarte greu să se schimbe aceste chestiuni elementare, care, după opinia mea, îmbolnăvesc toată societatea românească. Sper însă să nu trebuiască să mă apuce pensia pe meleaguri austriece”, încheie oftând adânc bistrițeanca stabilită din 2002 în Linz. (I.A.)