Press "Enter" to skip to content

Primul român care a ajuns în SUA a fost un preot

APDA, 08 iunie 2018 – Încă din secolul XVIII valuri de români au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Historia.ro l-a găsit pe primul român care a ajuns în America: un preot.

Preotul ortodox Samuilă Damian, preot din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe, este primul român ajuns în America, în jurul anului 1750. Acesta a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii. În Statele Unite el s-a împrietenit cu Benjamin Franklin, de la care a învățat folosirea electricității.

Din Statele Unite, Samuilă Damian s-a îndreptat spre Jamaica, apoi spre Mexic, iar de acolo spre Manila, China, India, Persia, Turcia și apoi să revină în propria sa țară.

Până acum, George Pomuț era considerat cel dintâi român care a pășit pe pământul american, în jurul anului 1850. Muți români au ajuns atunci în căutarea aurului. Se vorbește despre un vas cu 120 de români care ar fi plecat, în anul 1856, din portul Constanța, cu destinația California. Vasul a naufragiat în sudul Californiei, iar pasagerii au format o colonie care, spre sfârșitul Primului Război Mondial, a ajuns la aproximativ 2.300 de locuitori, care vorbeau  o limbă română amestecată cu multe cuvinte spaniole.

Prezența mai multor români în Statele Unite este menționată în timpul Războiului Civil (1861-1865). În timpul evenimentelor militare, români ca Gheorghe (George) Pomuț, Nicolae Dunca, Emanoil Boteanu, Eugen Alcaz, Ilarie Mitrea, Ion Cerghedi, Ion Munteanu și Eugen Ghika au devenit cunoscuți în America. Doi s-au distins prin fapte deosebite, intrând în analele istoriei Satelor Unite: Nicolae Dunca și George Pomuț.

În perioada 1881-1900, emigrația din România spre SUA a fost în marea majoritate evreiască, emigrarea primului grup de evrei din România fiind înregistrată în 1872. În toată această perioadă au emigrat în America un număr de aproape 20.000 de evrei.

Dar adevărata emigrație a românilor în America a început în 1895. Au emigrat atunci între 50.000 și 200.000 de români, în special din Transilvania, Bucovina și Banat.

Sorin Cehan