Press "Enter" to skip to content

Preşedintele ROMPAN: «Ştiu pe cineva care a terminat o facultate şi cară carcase de porc în Canada, în loc să rămână în ţară»

APDA, 25 aprilie 2018 – Criza de forță de muncă este, de departe, cea mai mare problemă a industrie românești. Sub acuzație, plecarea forței de muncă, fenomen care nu poate fi stopat. Preşedintele patronatului din industria pâinii ROMPAN, Aurel Popescu, sune că în domeniu este un deficit de forţă de muncă de circa 8.000 de oameni. Pe lângă emigrație, mai există un fenomen: tinerii de azi nu vor să se facă brutari.

“Din păcate lucrurile merg spre pieire. Trebuie să îmi exprim ideea că tineretul din ziua de azi preferă calculator, preferă birou, preferă orice, numai în munca de electrician, de brutar, de mecanic sau de sudor nu mai doreşte să lucreze nimeni. Deficitul forţei de muncă este foarte mare. Numai în domeniul nostru cred că avem un deficit de 7.000 – 8.000 de oameni. De aici începe o mare problemă: lucrăm cu o forţă de muncă destul de îmbătrânită, cea care a prins ceva şi dinainte de ’89, pentru că doar aceasta vine să mai lucreze la munca fizică, la lopată şi la modelat pâinea. Pe unul tânăr nu pui mâna decât foarte, foarte greu. Şi nu este vorba de salariu. Cred că este o chestiune de educaţie din casă, din şcoală şi din societate. Parcă le e ruşine să se numească muncitori”, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.

Acesta afirmă că lipsa forţei de muncă este legată şi de închiderea şcolilor profesionale, dar şi de faptul că tinerii romani specializaţi în diverse domenii pleacă să muncească în străinătate, în cu totul alte domenii în care s-au pregătit, deşi salariile sunt destul de atractive şi în România.

“Sigur, lipsa forţei de muncă se datorează şi închiderii şcolilor profesionale, dar, vedeţi, acum acestea nu mai pot fi organizate decât pe lângă mari întreprinderi, pentru că trebuie să facă practică. Dacă nu faci practică nu se poate face profesionalism dintr-o activitate şi din nou venim la tinerii care nu mai doresc să se înscrie la o şcoală profesională, iar dintre cei care fac o şcoală profesională mulţi pleacă peste hotare. Eu zic ca e în regulă dacă un medic, un inginer un lucrător în construcţii pleacă în afară să îşi profeseze meseria, dar să faci o facultate, să termini un liceu, să iei bacalaureatul şi să te duci să îngrijeşti bătrâni sau să aduni căpşuni în Spania, după părerea mea este o degradare de dragul unor bani. Sunt convins că atât tineretul, cât şi ceilalţi, pot câştiga bani în România dacă vor să muncească. Ştiu pe cineva care a terminat o facultate şi cară carcase de porc în Canada, în loc să rămână în ţară şi să îşi pună în valoare ceea ce a învăţat în ţară”, a explicat Aurel Popescu.

În ceea ce priveşte salariile din industria de profil, şeful ROMPAN susţine că este de minimum 1.500 de lei net, fiind acordate însă şi o serie de alte facilităţi pentru atragerea forţei de muncă.

“Nu cred că mai lucrează nimeni sub 1.500 de lei net în sector, dar câştiguri pe lună, la noi, sunt multe altele. Le mai dăm şi pâine, le mai dăm şi tichete de masă, le dăm nişte bani de Crăciun şi de Paşte, dar de ziua de naştere ca să-i atragem. Au crescut salariile şi în domeniul nostru, pentru că erau cele mai mici din industria alimentară şi sunt convins că o să mai crească, dar văd că 5 bani profit la o franzelă contează foarte mult. Când încercăm să scumpim produsul sare toată lumea că se scumpeşte pâinea, dar dacă vrem să mâncăm o pâine românească, proaspătă şi bună trebuie să ţinem cont că avem nevoie de oameni calificaţi şi pe care trebuie să-i plătim”, a adăugat Aurel Popescu.

În prezent, în industria de morărit şi panificaţie lucrează în jur de 60.000 de oameni, mai puţin cu 10.000 faţă de anii trecuţi, iar consumul de pâine a scăzut şi el din cauza numărului mare de români plecaţi peste hotare, de la peste 90 de kilograme/locuitor/an la puţin peste 80 de kilograme.

Sorin Cehan