Press "Enter" to skip to content

Prejudiciu de 60 de milioane de euro: Cooperare polițienească internațională pentru destructurarea unei grupări infracționale

APDA, 09 mai 2018 – Poliția Română a oferit sprijin în cadrul unei ample operațiuni coordonate de Poliția Spaniolă, EUROPOL și EUROJUST, pentru destructurarea unei grupări infracționale care ar fi cauzat economiei Uniunii Europene un prejudiciu total de 60 de milioane de euro, prin evaziune fiscală și spălare de bani.

Poliția Spaniolă și Agenția Fiscală Spaniolă au instrumentat un dosar în cadrul căruia au reușit să destructureze o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală și spălare de bani.

EUROPOL a oferit suportul analitic și operațional, organizând 2 întâlniri la Madrid și Haga, iar EUROJUST a organizat o întâlnire de coordonare.

Contribuția Poliției Române a fost realizată prin intermediul ofițerilor specializați în prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și spălării banilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii efectuând investigații cu privire la societățile comerciale din România implicate în mecanismul infracțional și cu privire la profilului financiar al reprezentanților acestora.

Investigațiile care au stat la baza destructurării grupării au fost efectuate și de către celelalte state implicate, respectiv Belgia, Bulgaria, Germania, Ungaria, Italia și Portugalia.

În cadrul operațiunii, în perioada 18-20 aprilie 58 de persoane au fost arestate în Belgia, Germania, Portugalia și Spania și alte 101 persoane au fost căutate în mai multe state europene.

De asemenea, au fost confiscate 52 de autoturisme de lux, 400.000 de euro, o armă și mai multe echipamente IT.

Grupul organizat era compus în principal din italieni, portughezi și spanioli, fiind coordonat de către doi bărbați, tată și fiu de naționalitate spaniolă.

Rețeaua includea mai mult de 100 de societăți comerciale (majoritatea administrate de oameni interpuși) din Belgia, Bulgaria, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

Gruparea era specializată în producerea de documente false, în scopul eludării T.V.A., în comerțul electronic de bunuri și în importul de autovehicule de lux.

Prejudiciul total cauzat economiei Uniunii Europene prin mecanismul infracțional este de 60 de milioane de euro.

Cooperarea s-a realizat în cadrul European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (Platformă de Cooperare multi-disciplinară a statelor membre relevante, instituțiile UE și agențiile UE, statele terțe, organizațiile internaționale, precum și alți parteneri (publici și privați) pentru abordarea amenințărilor prioritare în domeniul combaterii formelor grave de criminalitate internațională și criminalitate organizată) – Missing Trader Intra Community (MTIC) Fraud.

Sorin Cehan