Press "Enter" to skip to content

Pictorul Petru Ilie Birău, de la Tg Jiu la Montreal

APDA, 16 octombrie 2018 – Că arta nu are frontiere o demonstrează şi expoziţia căreia pictorul Petru Ilie Birău din România îi va deschide porţile pentru românii din Montreal. “Vine să împartă cu noi o parte din dorurile, suspinele şi cântecele sale, exprimate în arta culorilor, prin mai multe tablouri expuse în cadrul acestui eveniment. Acest creator de artă, pictor ce îmbină simplitatea omului de la munte, darul creaţiei, forţa strămoşescă şi exprimarea cromatică, vine de asemenea să vadă culorile ruginii ale Ţării frunzei de arţar”, ne-a declarat scriitorul Leonard Voicu, preşedintele Cenaclului Eminescu din Montreal.

Născut în localitatea Cimpa din jud. Hunedoara, Petru Ilie Birău este absolvent al Universităţii Constantin Brâncuşi din Tg. Jiu, are licenţă în Arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, master în Arte Plastice, specialitatea Pictură şi doctorat în Arte Vizuale, tema tezei sale de doctorat fiind “Arhetip şi expresie artistică în costumul popular românesc – surse în creaţia proprie“.

Cu o sumedenie de expoziţii personale şi de colectiv, atât în România cât şi în străinătate (inclusiv la Paris), creativitatea sa artistică şi-a lăsat amprenta şi în domeniul scrisului, de la proză şi publicistică până la povestiri pentru copii, şi a fost şi aici răsplătit cu multe premii, printre care cel pentru critică literară, acordat de Liga Scriitorilor din România, filiala Hunedoara.

Despre universul magic al tablourilor artistului din Tg. Jiu, pictoriţa româncă Rodica Vinca, stabilită la Montreal, afirmă că în acesta sunt oglindite obiceiurile şi arta populară românească într-o expresivitate sinceră, modestă, autentică şi fascinantă: “Pictura lui este o poveste fascinantă, cu patină de vechi, personaje cu trăsături dure, chipuri brăzdate de timp şi suferinţe. Cineva spunea despre pictura lui Petre că este “un strigăt invitând culorile la dans” ori “un curcubeu de stele“, “culori în sensuri ce se despică într-o întreagă bucurie”.

CRISTINA SOFRONIE, Montreal