Press "Enter" to skip to content

Piața Nadia Comăneci la Montreal! Oficialităţile au schimbat cu numele româncei denumirea Pieţei Învingătorilor

APDA, 5 octombrie 2017 – Începând din 4 octombrie 2014, Place des Vainqueurs din Montreal a fost denumită Place Nadia Comăneci, alături de numele celebrei gimnaste fiind şi portretul său, celebra notă de 10 acordată pentru prima dată în istoria acestui sport şi, de asemenea, un text explicativ scris în engleză, franceză şi română.

Gestul oficialităţilor din Montreal este cu atât mai remarcabil, ţinând cont că respectivul loc, “Piaţa Învingătorilor”, a purtat timp de 30 de ani acest nume în onoarea ţărilor ai căror sportivi au cîştigat medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1976. De asemenea, numele a peste 6200 de atleţi prezenţi la regalul sportiv de atunci se află gravate pe o placă de bronz.

Aşadar, după 41 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii, cînd performanţa micuţei de 14 ani din România a uimit întreaga lume şi a blocat practic tabela de punctaj din Stationul Olimpic din Montreal, Nadia este omagiată din nou de metropola franceză din Canada, unde în aceste zile au loc Artistic Gymnastics World Championships. În plus, pentru această importantă competiţie internaţională organizatorii au decis ca cea rămasă în percepţia întregii lumi drept “Zeiţa de la Montreal” să fie ambasadoare şi purtător de cuvânt.

Nadia “incarnated Montreal’s Olympic Games”

Piaţa Nadia Comăneci este situată chiar în locul în care mica gimnastă din 1976 a făcut cunoscută România atît în Montreal cât şi în întreaga lume: în Parcul Olimpic, între Biodome, Centrul sportiv şi turnul Stadionului Olimpic, iar lucrările de reamenajare a vechii pieţe au costat 1,4 millioane de dolari. Şi, pentru ca timpul să nu-şi pună amprenta prea curând pe noua denumire, numele Nadiei a fost gravat în piatră.

Michel Labrecque, directorul Parcului olimpic, a declarat că acest loc simbolic este dovada afecţiunii de care Nadia se bucură în rândul montrealezilor, care, “într-un fel, au adoptat fetiţa” în 1976.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenţi Nadia şi soţul său Bart Conner, şi el un gimnast de renume din SUA, boxerul Lucian Bute, stabilit la Montreal, precum şi sportivi din lotul de gimnastică al României, care în aceste zile participă la Mondialele de gimnastică de aici. Aceştia au purtat tricouri imprimate cu nota… 1:00, evocând într-un mod inedit momentul în care, acum 41 de ani, tabela de punctaj de la Montreal nu a putut afişa nota 10, întrucât era de neînchipuit că cineva ar putea atinge perfecţiunea în gimnastică.

Cristina Sofronie, Montreal