Press "Enter" to skip to content

Pentru prima dată în istoria SUA doi români candidează la Congresul Federal

APDA, 29 ianuarie 2018 –

Candidatura omului de afaceri californian Stelian Onufrei (52 de ani), născut în România și refugiat în SUA în 1984, a fost anunțată de mult, scrie Romanian Tribune, ziar românesc din Chicago. Stelian Onufrei concurează pentru poziția de congresman în Orange County, în cel de-al 48-a district al Congresului federal al SUA.

Stelian Onufrei, candidat în Orange County

Stelian Onufrei este republican. „Orange County a fost piatra de temelie a conservatorismului din California,” explică omul de afaceri despre decizia sa de a se confrunta cu un alt republican pentru nominalizarea GOP din 2018. „Succesul nostru ca stat este datorat acestei regiuni, care s-a exprimat cu îndrăzneală pentru valorile americane.”

Născut în România comunistă, a emigrat în Statele Unite la 19 ani și a demarat rapid o afacere cu instalații solare, apoi a trecut la construcții rezidențiale.

Onufrei spune că și-a finanțat campania cu 500.000 dolari din fondurile proprii, campanie ce are ca priorități economia, reforma fiscală, reforma educației, restaurarea libertății religioase și limitarea mandatului congresional. „Deținem o moștenire extraordinară a diversității, economie puternică și lideri curajosi. Aceasta bogata istorie a fost adesea subreprezentata in salile Congresului, din cauza unor politicieni slabi, fricoși, care refuză să susțină principiile care au transformat America în cea mai ilustră țară din lume. Avem nevoie de lideri puternici care sunt dispuși să poarte mantaua justiției, libertății și un guvern cu răspundere limitată, acestea fiind temele campaniei mele.”

Andrew Șarega, al doilea candidat

Al doilea român candidat la Congres este Andrew Șarega, cel care a fost până acum șeful de campanie al lui Stelian Onufrei. Lui Andrew Șarega i s-a oferit șansa să candideze pentru o poziție în Congresul SUA într-un district învecinat din California. Cei doi români au decis să candideze ca echipă, fiecare cu sprijinul celuilalt. Stelian candidează în districtul 48, iar Andrew în districtul 39, ambele în Orange County în statul California, primordial republicane.

Andrew Șarega, (30 de ani) născut în SUA într-o familie de refugiați români ce s-au stabilit în California la începutul anilor 80, este actualmente ales în Consiliul Municipal al orașului La Mirada, în zona Los Angeles, la al 2-lea mandat. Anterior a fost ofițer de poliție în Newport Beach, pentru o perioadă de 7 ani. Andrew este activ în comunitatea românească din California și este fluent în limba română.

Iată așadar că anul centenar al României moderne poate aduce o mare surpriză în Congresul Statelor Unite ale Americii dacă aceștia doi vor reuși să fie aleși în pozițiile dorite. Simplul fapt că li se oferă șansa de a candida din partea partidului republican în alegerile primare este deja o premieră absolută, scrie Romanian Tribune.