Press "Enter" to skip to content

”Pe aripile culturii române” – Eveniment muzical deosebit pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București

APDA, 17 ianuarie 2018 – Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Compania Națională Aeroporturi București marchează Ziua Culturii Naționale printr-un spectacol organizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”din București – terminalul plecări.

Evenimentul, care va avea loc luni, 15 ianuarie 2018, începând cu ora 12,00, va cuprinde momente muzicale susținute de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Dinu Iancu Sălăjanu, Ilie Caraș și Taraful Pasărea.

Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului îi va bucura pe cei prezenți cu un concert de muzică tradițională și un recital de poezie eminesciană. Corala „Armonia” a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, la iniţiativa pr. arhid. asist. univ. Iulian Dumitru. Repertoriul actual este variat, fiind alcătuit din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, precum şi compoziții din repertoriul clasic universal. Ansamblul a concurat în ultimii ani la cele mai prestigioase competiții din lume, obținând numeroase distincții, printre care: Medalia de aur la secțiunile Muzica religiilor și Folclor, la cea de-a 7-a ediție a Olimpiadei Corale Mondiale (7th World Choir Games), desfășurată în 2012 la Cincinnati, Ohio, Statele Unite ale Americii; trofeul și titlul de campioană europeană la secțiunea Cor bărbătesc, Medalia de aur la secțiunea Folclor, Medalia de argint la secțiunea Muzică religioasă – la Olimpiada Europeană de Muzică Corală, organizată în 2013 la Graz, în Austria; Medalia de aur și Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc și Medalia de aur la secțiunea Muzică sacră, la Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) din 2014 de la Riga, Letonia.

Spectacolul va fi prezentat de actorul Silviu Biriș.

Prin acest proiect, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni își propune să promoveze valorile culturale și spirituale românești în rândul românilor din țară și din diaspora, dar și al cetățenilor străini care tranzitează aeroportul pe data de 15 ianuarie 2018.
Proiectul „Pe aripile culturii române” aflat la cea de-a treia ediție este susținut de CEC Bank și realizat în parteneriat cu TVR Internațional, Radio România Internațional și Compania Națională Aeroporturi București.