Press "Enter" to skip to content

„Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, eveniment la Chișinău

APDA, 23 aprilie 2018 – Protejarea, revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural comun românesc și identificarea direcțiilor de cooperare între instituțiile de cultură au fost principalele preocupări ale participanților la cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” de la Chișinău.

Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc în data de 19 aprilie în Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

În cuvântul de început, doamna Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a evidențiat faptul că această conferință este importantă pentru spațiul cultural comun românesc. „Cea de-a treia ediție a conferinței despre patrimoniu mi se pare foarte importantă atât din punctul de vedere al continuității obiectivelor promovate în cadrul acestui eveniment, dar și al perspectivelor de dezvoltare. Mă bucur că, în ultimii 5 ani, am înaintat enorm în acest domeniu”

„An de an numărul participanților la conferință este în creștere și acest lucru mă bucură enorm. Anul 2018 este un an foarte important, an pe care eu l-aș considera anul românilor de pretutindeni. Relația cu Republica Moldova este una specială, una de suflet. Guvernul României va susține parteneriatul nostru strategic și investițiile care au început și se află în derulare, chiar și în cadrul Muzeului de Artă, investiții în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro”, a afirmat în deschiderea conferinței doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Acțiunile de promovare a identității românești întreprinse pe ambele maluri ale Prutului sunt foarte importante și necesare.

„Este cazul să ne propunem ca această conferință să intre în normalitatea și periodicitatea naturală a relațiilor de colaborare și de schimb de experiență între specialiștii în patrimoniu din România și Republica Moldova. Va trebui să probeze încă o data că, deși cultura și patrimoniul nu sunt un acquis european, nu poate exista o Uniune Europeană solidă dacă nu se sprijină pe identitatea culturală și pe respectul moștenirii culturale a țărilor membre ale UE”, a afirmat în cadrul conferinței domnul Sergiu NISTOR, consilier prezidențial.