Press "Enter" to skip to content

ÖVP vrea să reducă ajutoarele sociale ale românilor din Austria: Să meargă la muncă!

APDA, 6 septembrie 2017 – Într-un articol publicat miercuri de cotidianul austriac Der Standard, Partidul Popular Austriac (Österreichische Volkspartei, ÖVP) îl numește un „concept politic”: tăierea alocațiilor sociale pentru români și bulgari. Conceptul face parte din programul electoral menit să frâneze afluxul de imigranți europeni care aleg Austria ca țară de destinație cu scopul de a obține ajutoare financiare din partea statului.

În mod concret, s-a făcut referire la Bulgaria și România.

„Pentru cetățenii acestor țări, Austria e țară de destinație destul de atractivă. Dar nu neapărat pentru a-și găsi un loc de muncă, ci pentru a obține și alocații și ajutoare de familie.”

În acest sens, ÖVP, partid conservator, vine și cu o primă soluție: ca românii și bulgarii să poată să mai aplice pentru obținerea acestor beneficii abia după cinci ani de reședință în Austria.

Potrivit estimărilor profesorului universitar Walter Pfeil de la Universitatea din Salzburg, teoretic, e suficient ca aceștia să fie angajați pentru o singură zi pentru a avea dreptul la șomaj, în condițiile în care în țara de origine și-au plătit suficiente luni contribuțiile la stat. În cazul alocației pentru susținerea familiei însă, au nevoie de minim șase luni lucrate.

Bineînțeles, măsurile trebuie să protejeze în continuarea egalitatea între cetățeni impuse de normele UE. Oricine e angajat și nu câștigă un venit suficient de mare cu care să își acopere nevoile de bază are dreptul la o formă sau alta de îndemnizație din partea statului. Această regulă se aplică pentru toți cetățenii, indiferent că sunt austrieci sau că provin dintr-o altă țară membră a Uniunii Europene.

Dar, exact așa cum dacă și-au plătit contribuțiile atunci au dreptul la șomaj sau ajutoare de urgență, toți cetățenii au aceeași obligație de a fi dispuși să muncească și de a nu refuza toate ofertele de lucru. (I.A.)