Press "Enter" to skip to content

Olimpiada Europeană de Fizică de la Moscova, succese remarcabile ale elevilor români

APDA, 06 iunie 2018 – În perioada 28 mai – 1 iunie 2018, la Moscova s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a Olimpiadei Europene de Fizică (EuPhO’18), organizată de Institutul de Fizică şi Tehnologie din capitala rusă. La competiţie au participat echipe din 22 de ţări, inclusiv 18 state europene, printre care şi România, respectiv din spaţiul CSI şi America Latină.

Echipa României, condusă de prof. Adrian DAFINEI, de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, şi prof. Delia-Constanţa DAVIDESCU, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, şi formată din 10 elevi, a obţinut rezultate de excepţie: 4 medalii de bronz, 4 medalii de argint şi 2 medalii de aur – Radu ANDREI (Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu din Brăila) şi Sebastian LEONTICĂ (Colegiul Naţional Petru Rareş din Piatra Neamţ), acesta din urmă obţinând şi Premiul Special al Olimpiadei la proba „Teorie”.

Este de remarcat faptul că echipa României a fost singura care a obţinut două medalii de aur la această olimpiadă, fiind declarată „Cea mai bună echipă” din concurs.

La ceremonia de premiere a câştigătorilor celei de-a II-a Olimpiade Europene de Fizică, desfăşurată la 1 iunie 2018, a participat ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile SOARE, şi consilierul pe probleme de cultură şi educaţie, Tiberius CALINOV, şeful misiunii diplomatice române felicitându-i pe olimpicii români şi pe profesorii coordonatori pentru succesele extraordinare repurtate la Moscova, roade ale unei pregătiri sistematice şi intense, le-a mulţumit pentru faptul că reprezintă cu cinste România în lume şi le-a urat succes la competiţiile internaţionale viitoare.

Ionică Armanca