Press "Enter" to skip to content

Olanda vrea să introducă legi drastice pentru români: Să nu locuiască mulți împreună, îi deranjează pe olandezi

APDA, 5 aprilie 2018 – Situația românilor din Olanda este și în atenția Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Situația românilor este monitorizată atent, după ce în mass-media olandeze au apărut informații despre intenția unor primării de a limita accesul muncitorilor români la spațiile locative.

Problema a pornit de la numeroși olandezii care nu mai vor vecini români: Se plâng de poluarea sonoră și vor să limiteze numărul acestora. Municipalitățile Maasdriel, Zuidplas, Zaltbommel și Tiel din Olanda doresc reducerea numărului de lucrători migranți români și polonezi care trăiesc în cartiere rezidențiale, relatează RTL Nieuws.

Localnicii se plâng de poluarea sonoră și de străzile pline cu mașini cu numere românești, iar vacarmul este insuportabil. În Tiel, de exemplu, muncitorii migranți din Europa de est acum alcătuiesc aproape 10% din populație. Mulți sunt sezonieri și sunt înghesuiți în locuințe de angajatorii care nu vor să cheltuie. Iar salariile primite de aceștia sunt mult mai mici decât cele câștigate de olandezi.

Municipalitatea dorește acum să pună în aplicare o limită de patru lucrători migranți pe fiecare casă și, de asemenea, să limiteze numărul de locuințe ale lucrătorilor migranți pe o stradă.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat: ”Suntem conștienți că pot apărea evenimente regretabile în care sunt implicați  unii cetățeni români de peste hotare. Fiecare situație trebuie verificată în parte. Românii au adus o contribuiție importantă pe toate palierele economico-sociale ale țărilor de adopție. Ei merită, în egală măsură cu orice alți cetățeni, un tratament corect în țările unde au ales să trăiască, să lucreze sau să studieze.”.

Ambasada României are permanent în atenție problematica prezenței lucrătorilor români pe piața olandeză a muncii. Misiunea diplomatică este în dialog cu autoritățile olandeze competente pentru identificarea celor mai oportune posibilități și măsuri de limitare a impactului pe care politicile publice locale privind spațiile locative îl pot avea asupra lucrătorilor români.

În luna martie a acestui an, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut o întrevedere cu E.S. Stella Ronne-Grubacic, ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România. Cei doi oficiali au discutat și despre comunitatea românească din Olanda.

Sorin Cehan