Press "Enter" to skip to content

Ofensivă culturală fără precedent. Liliana Țuroiu, președintele ICR: «O facem, în primul rând, pentru românii din diaspora»

APDA, 30 mai 2018 – O serie de evenimente ICR într-o singură săptămână, în Italia, Marea Britanie și Spania, cele trei țări cu cele mai mari comunități de români din străinătate arată că ofensiva culturală a României pe plan internațional continuă în forță. Primii beneficiari ai acestor evenimente sunt milioanele de români din aceste țări, ne-a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu.

În 23 mai, la Roma, ICR a organizat împreună cu Universitatea La Sapienza o conferință dedicată industriilor creative, cu participarea unor personalități din toată Europa. În 24 mai, la Londra, Prințul Charles a vizitat expoziția de la sediul ICR “Transylvania Florilegium”, care celebrează unicitatea și diversitatea patrimoniului natural românesc. În 25 mai s-a deschis Târgul de Carte Retiro de la Madrid, la care România este invitat special, iar ICR a pregătit un program extrem de bogat, practic fără precedent în istoria participării României la astfel de evenimente în străinătate.

Președintele ICR, Liliana Țuroiu, ne-a declarat, la deschiderea Târgului de Carte de la Madrid, că toate acestea reprezintă o ofensivă culturală a României fără precedent. «A fost o săptămână extraordinară, în ultimele zile ICR a fost organizatorul unor evenimente de anvergură. În urmă cu o zi, prințul Charles, la sediul ICR Londra, a vizitat expoziția “Transylvania Florilegium” și a vizitat „Grădina Marii Uniri”, în piața Belgrave Square. Evenimentul a atras atenția publicului londonez, pentru că el a fost organizat în perioada celebrului festival Chelsea Flowers. Au fost ecouri remarcabile în presa britanică. Cu câteva ore înaintea acestui important eveniment, am avut la Roma o conferință organizată cu Universitatea Sapienza, cea mai mare și cea mai veche universitate din Roma, o conferință dedicată industriei creative și noilor forme de abordare în context european, nume sonore din industria creativă de la Londra, Bruxelles, Berlin, specialiști, profesori, analiști, au venit la invitația ICR.»

Apoi a urmat deschiderea Târgului de Carte Retiro de la Madrid, vizitat anul trecut de 2,4 milioane de vizitatori, la care România s-a prezentat cu peste 400 de titluri, dintre care 100 în limba spaniolă. Au fost invitați 60 de scriitori din România, dintre care 40 au fost deja traduși în limba spaniolă, iar ceilalți au venit pentru a se întâlni cu editori.

«Aș spune, dincolo de statistici, că este o ocazie unică de a ne prezenta și de a marca toate eforturile care au fost făcute în ultimul deceniu. Numai prim programul de traduceri al ICR s-a depășit cota 100, și mă refer la numărul titlurilor care au apărut în limba spaniolă. Este remarcabil interesul publicului spaniol pentru literatura română.  Cred că ați văzut câte apariții au fost în presa spaniola în ultima perioadă și ne bucurăm, acest succes în Spania al scritorilor români ne onorează.», a declarat Liliana Țuroiu.

Alături de lansările de carte, ICR Madrid a pregatit, împreună cu Ambasada României la Madrid, o serie de aproximativ 100 de evenimente conexe, conferințe, concerte de jazz, expozitii, proiecții de filme, alteliere pentru copii, a mai explicat președintele ICR.

«Săptămâna aceasta a fost o săptămână cu adevărat extraordinară, nu doar pentru ICR, ci pentru România și pentru comunitățile de români din țările în care am fost, pentru că ei participă cu foarte mare bucurie și aduc multă emoție în cadrul acestor evenimente, atunci când constată că artiști români valoroși sunt pe cele mai mari scene și în cele mai frumoase și prestigioase locații din orașele respective.

Aș reveni la ceea ce s-a întâmplat la Londra, pentru că toată lumea a fost surprinsă de creativitatea și de diferența dintre proiectul „Grădina Marii Uniri” și alte proiecte dedicate centenarului. Acolo, la Londra, un colț de România a fost expus, în Belgrave Square, în fața ICR, plante rare au fost crescute în serele din Marea Britanie și au fost expuse de profesorul și botanistul John Akeroyd al Casei Regale Britanice, si de asemene artiști din 36 de țări au fost invitați de Casa Regală și de ICR din Londra, să deseneze și să picteze aceste plante. Este cu adevărat o diplomație culturală la cel mai înalt nivel, pentru că ce este mai important de făcut sau de spus, este spus nu de noi, de români, ci de străini. Faptul că 36 de artiști din 36 de țări au vorbit în operele lor despre România a fost ceva fără precedent, faptul că prințul Charles ne-a onorat cu prezența sa la vernisajul acestei expoziții ne-a propulsat pe primele pagini ale publicațiior din Londra și din Marea Britanie.

La evenimentul de la Roma au participat bursieri și studenți români. Ce doresc să subliniez este că românii din comunități sunt mândri de această performanță românească, academică sau artistică, și copiii sau studenții români, cărora nu le este foarte ușor să se integreze de la început într-un sistem de învățământ străin, capătă mai mult curaj, având aceste modele .

La Madrid, pentru ei, în primul rând, se fac evenimente, și nu este vorba doar de lansări de carte. De exemplu, copii români din 20 de școli spaniole, cu un autocar plătit de ICR, sunt aduși la cursurile, la atelierele de creație, unde se citește românește. Parcurgeți programul celor 100 de evenimente,  sunt foarte multe manifestări la care au fost invitați românii din comunitate.», ne-a mai declarat președintele ICR.

Sorin Cehan

http://diasporaazi.ro/nicaieri-scriitorii-romani-nu-au-fost-atat-de-bine-primiti-ca-in-spania-romania-straluceste-ca-invitata-de-onoare-la-targul-de-carte-de-la-madrid/

http://diasporaazi.ro/romania-tara-invitata-la-targul-de-carte-de-la-madrid-iata-programul/