Press "Enter" to skip to content

O delegație a Guvernului a vizitat taberele de romi din Milano, Torino și Bologna

APDA, 30 iulie 2018 – O delegație a Guvernului României formată din subsecretarul de stat Victor Ionescu, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, și deputatul Florin Manole, reprezentant al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, a vizitat în perioada 23-26 iulie a.c. mai multe tabere de romi amplasate în apropiere de orașele italiene Bologna, Torino și Milano.

În cadrul deplasării, subsecretarul de stat Victor Ionescu a discutat cu cetățenii români de etnie romă din tabere despre situația lor, despre problemele cu care se confruntă și despre campaniile MRP. De asemenea, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale și ai misiunilor României în teritoriu care au însoțit delegația pe durata vizitelor.

În discuțiile cu românii din tabere, subsecretarul de stat s-a interesat de condițiile în care locuiesc, cu accent pe existența utilităților, indiferent dacă taberele sunt legale, susținute de autoritățile locale, cum este cazul în special la Milano și Bologna, sau sunt instalate abuziv. De asemenea, Victor Ionescu le-a prezentat românilor din tabere măsurile luate de Guvern pentru creșterea salariilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, evocând posibilitatea revenirii în țară, unde este nevoie de forță de muncă.

„Am observat că în unele tabere din apropiere de Milano și Bologna există susținere din partea autorităților locale. Primăriile au, de exemplu, unități de asistență socială chiar acolo, pe teren, pentru a se ocupa de cei din tabere. Pentru a beneficia de această susținere, singura obligație ce le revine romilor este să își școlarizeze copiii. Se pune, practic, accentul pe incluziune și integrare prin educație, ceea ce este un lucru foarte bun.

Am observat însă atât în taberele legale, cât și în cele ilegale, o îngrijorare a romilor români, care se tem că zonele unde locuiesc în prezent vor fi evacuate, așa cum s-a întâmplat recent la Roma”, a spus Victor Ionescu.

În discuțiile cu reprezentanții administrației locale, subsecretarul de stat s-a referit la posibilitatea ca MRP să sprijine o mai bună colaborare între autoritățile locale italiene și cele din România. De altfel, partea italiană a manifestat disponibilitate pentru o cooperare mult mai strânsă cu autoritățile locale din România, mai precis din zonele de unde provin cei mai mulți dintre romii instalați în tabere.