Press "Enter" to skip to content

“O comunitate românească mai informată și mai unită înseamnă o comunitate mai puternică!”

APDA, 11 aprilie 2018 – Miercuri, 4 aprilie 2018, deputatul Nicolae-Daniel Popescu, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a organizat, în colaborare cu Consiliul din Brent, primul atelier legislativ și de informare din Marea Britanie. Acesta a avut ca temă principală participarea cetățenilor români la viața politică și la procesele electorale din Marea Britanie, însă au fost abordate și chestiuni legate de votul prin corespondență la alegerile din România și reprezentarea diasporei în forul legislativ național.

Atelierul legislativ și informativ a fost dedicat românilor care muncesc sau studiază în Marea Britanie, dar și jurnaliștilor, reprezentanților mediului asociativ — grupuri civice și caritabile. Preocuparea comună a fost îmbunătățirea cadrului legislativ și a participării la dezbateri pentru creșterea gradului de implicare civică și politică a rezidenților români în Marea Britanie. La dezbateri au luat parte și doamna Adina Maglan (funcționar public pe probleme de egalitate la Consiliul din Brent), doamna Loredana Mușat Ivanov (activist civic), domnul Cristian Stîncanu (organizația My Romania Community), doamna Annie Kendall-Schittek (profesor), domnul Alex Ostafe (manager), domnul Sorin Floti (student), precum și domnul Manuel Cheța (blogger). Din partea Serviciului Public Electoral al Consiliului din Brent au participat Anneri Gatial (funcționar public în cadrul Serviciului Electoral), Thomas Cattermole (Director de Servicii Administrative și Membri) și Pascoe Sawyers (Director de Strategii și Parteneriate), care au oferit o prezentare utilă despre înregistrarea și exercitarea drepturilor electorale.

În cadrul dezbaterii au fost aduse în discuție și votul prin corespondență pentru românii din afara granițelor la alegerile din România, precum și reprezentarea diasporei în Parlamentul României.“Unul dintre scopurile pentru care am demarat aceste ateliere legislative și informative este de a încuraja participarea cetățenilor români la viața politică și la procesele electorale din țările în care s-au stabilit”, a precizat deputatul Nicolae-Daniel Popescu. „Este o realitate faptul că o bună parte din românii plecați s-au stabilit permanent în state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania. Avem comunități de zeci sau chiar sute de mii de români în multe orașe europene, dar care au un nivel scăzut de participare la alegeri. În discuțiile de până acum cu reprezentanți ai unor primării din marile capitale europene, mi s-a adus la cunoștință faptul că noi, românii, deși mai numeroși decât alte comunități, nu luăm parte la viața publică din orașele respective. De aceea, împreună cu autoritățile locale ale statelor-gazdă, doresc să evidențiez importanța implicării în sfera politică și administrativă pentru românii din diaspora.

Imaginați-vă cum ar fi să avem un nivel suplimentar de reprezentare în cadrul consiliilor locale ale statelor-gazdă. Gândiți-vă la cât de mult ne-ar ajuta în încercarea de a reduce fenomenul exploatării la locul de muncă, dar și problema spațiilor locative improprii sau a condițiilor de muncă necorespunzătoare în rândul comunităților de români de peste hotare”, a continuat deputatul USR de diaspora.În legătură cu subiectele discutate, cei mai mulți dintre participanți au considerat că votul prin corespondență poate fi îmbunătățit, mai ales prin campanii care să crească nivelul de informare al românilor din străinătate. De asemenea, aceștia au vorbit și despre oportunitatea înființării unui curs de limbă română, care să fie predat de către persoane rezidente și abilitate să desfășoare activități didactice în învățământul britanic. În plus, s-a insistat asupra necesității de a continua și extinde evenimentele de informare preventivă în materie de emigrație, care să aibe loc în România, adică la sursa acesteia. Tot în legătură cu acest subiect, s-a vorbit despre urgența dezvoltării de măsuri de atenuare a fenomenului migrației forței active de muncă, prin atragerea de investiții și prin creșterea nivelului de trai al românilor rămași în țară. Nu în ultimul rând, în materie socială, s-a propus înființarea unui fond de repartriere a persoanelor decedate, care să fie accesibil urmașilor sau rudelor cu situație financiară precară, precum și urgentarea procesului de deschidere a unui centru comunitar la Londra.“Dorim să îmbunătățim măsurile legislative și administrative care să încurajeze înscrierea cetățenilor români cu reședința sau domiciliul în străinătate în Registrul Electoral,” a menționat domnul Nicolae-Daniel Popescu. „Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, din 2007 până în 2017, au plecat din țară în jur de 3,4 milioane de români, adică aproximativ 17% din populația țării.

România ocupă acum locul doi mondial în materie de emigrație, după Siria. În aceste condiții, avem nevoie mai mult decât oricând de un sistem optimizat de vot prin corespondență pentru diaspora. De ce? Pentru că ar rezolva problemele pe care le creează votul la secțiile din străinătate: distanța, aglomerarea, costurile operaționale mari și altele,” a mai precizat deputatul de diaspora. “Un vot prin corespondență optimizat ar da ocazia milioanelor de români din afara granițelor să ia parte la procesul electoral fără a se deplasa pe distanțe mari și fără a fi nevoiți să stea la cozi interminabile. Mai mult, un asemenea vot ar reduce vizibil costurile, inclusiv pe cele cu înființarea și operaționalizarea de secții de votare suplimentare în afara granițelor,“ a mai adăugat deputatul USR.În ceea ce privește reprezentarea diasporei în Parlamentul României, participanții la dezbatere au fost de acord că numărul de parlamentari care să îi reprezinte pe românii din afara granițelor ar trebui să fie mai mare. Motivul este unul simplu: numărul tot mai considerabil de români plecați peste hotare impune o revizuire a reprezentării acestora și în forul legislativ național.

Cât despre alte probleme și soluții care au fost discutate în cadrul dezbaterii, participanții au vorbit despre oportunitatea ca instituțiile statului român în diaspora să se adreseze cu informații utile și pertinente românilor care se află aproape de pragul pensionării despre avantajele și pașii de urmat pentru pregătirea întoarcerii în țară.Deputatul Nicolae-Daniel Popescu reamintește că scopul atelierelor legislative și de informare este acela de a da ocazia românilor de peste hotare să discute cu reprezentanții politici aleși despre problemele cu care se confruntă în relația cu statul român și să găsească împreună cu aceștia rezolvări, inclusiv pe cale legislativă.

Sorin Cehan