Press "Enter" to skip to content

Numărul deceselor s-a dublat în unele țări din Europa, cea mai mare creștere din ultimii trei ani

Epidemia covid-19 a atins în Europa un vârf al “supramortalității” de 50% de decese de la sfârșitul lui martie și până la începutul lui mai, potrivit unor date ale Institutul Național francez de Statistică și Studii Economice (INSEE), care arată că Spania, Belgia și Italia au fost cele mai afectate, relatează AFP.

În timp ce în anii precedenți mortalitatea avea tendința să scadă în martie, după episoade de gripă sezonieră, ea a crescut în mod sensibil anul acesta și a atins un vârf, atât în Franța, cât și în Europa, în săptămâna lui 30 martie, relevă miercuri Institutul.

Astfel, de la 30 martie la 6 aprilie, s-au înregistrat cu 50% decese în plus în Europa, față de o medie a numărului de decese din aceeași săptămâna din perioada 2016-2019.

Această proporție a atins 60% în Franța, 155% în Spania, 91% în Belgia (iar apoi 107% în săptămâna următoare) și 67% în Italia (88% în săptămâna dinainte, vârful fiind atins mai devreme). Apoi, supramortalitatea aproape a dispărut la începutul lui mai.

Mai larg, în perioada 2 martie-26 aprilie, aproape toată supramortalitatea (84%) observată în 21 de țări din Europa – din care INSEE dispune de date – poate fi atribuită Spaniei, Italiei, Belgiei și Franței.

Supramortalitatea a fost de 71% în Spania, 49% în Italia, 44% în Belgia și 28% în Franța în toate cele opt săptămâni în care epidemia covid-19 a fost cea mai puternică.

În schimb, în Germania, cea maipopulata țară din Europa, supramortalitatea este mult mai slabă – 4% în aceeași perioada -, dar și în mare parte din Europa Centrală și de Est.

Atât în Franța, cât și în Europa, supramortalitatea a afectat bărbații și personele în vârstă de peste 50 de ani – mai ales pe cele în vârstă de peste 70 de ani.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *