Press "Enter" to skip to content

Nou birou consular românesc la Melbourne, în Australia. Iată aria de competență

APDA, 26 iulie 2018 – Ambasada României la Canberra informează despre finalizarea, în perioada iulie-august 2018, a activităților de operaționalizare a biroului consular de la Melbourne (BC Melbourne). Circumscripția consulară a BC Melbourne cuprinde statele australiene Victoria, Australia de Vest, Australia de Sud, Tasmania, precum și Teritoriul Capitalei Australiene.

Echipa consulară de carieră a BC Melbourne va elibera cetățenilor români și va efectua, la cerere: – documente de călătorie: pașapoarte simple electronice, titluri de călătorie, pașapoarte temporare; – se va facilita preschimbarea documentelor de identitate expirate; – Se va facilita obținerea duplicatelor actelor de stare civilă emisfera de autoritățile române: certificate de naștere, de căsătorie sau de deces; – se vor efectua înscrieri ale actelor de stare civilă emise de autoritățile australiene; – se vor efectua servicii notariale; – se va acorda sprijin pentru procurarea de acte judiciare sau extrajudiciare din țară; – se va acorda asistență pentru redobândirea/renunțarea la cetățenia română.

BC Melbourne va acorda asistență consulară, începând cu trimestrul IV 2018, prin utilizarea cotidiană a platformele consulare realizarile de Ministerul Afacerilor Externe din România: – platforma consulară www.econsulat.ro va permite programarea în sistem online a cetățenilor români si obținerea rapidă a serviciului consular solicitat; – platforma consulară www.informatiiconsulare.ro va permite accesul cetățenilor români la informații relevante cu privire la documentele necesare serviciilor consulare, înainte de a se prezenta la BC Melbourne sau înainte de a aplica online pe platforma www.econsulat.ro.

Deasemenea, cetăţenii români pot accesa serviciile oferite de Centrul de Contact şi Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), realizat de Ministerul Afacerilor Externe. Informatizarea consulară oferă cetățenilor români foarte multe avantaje: confortul formulării cererilor de servicii consulare de la distanță, obținerea unor informații de natură consulară de actualitate, posibilitatea de a interacționa direct cu personalul consular, evitarea deplasărilor repetate la consulat, reducerea timpului de așteptare la ghișeu, ca urmare a accelerării fluxurilor procedurale prin aceste noi instrumente informatice.

Acest proces complex de informatizare a sistemului consular a avut la bază inclusiv suplinirea inconveniențelor legate de distance learning mari dintre unele comunități românești și oficiile consulare care le deservesc. În prezent, coordonatele Biroului Consular Melbourne sunt: -adresa: 448 St. Kilda, Etaj 5, Birou 5.05-5.06, Melbourne, VIC 3004; – telefonul mobil pentru situații de urgență şi asistență consulară (temporar): +61 (0) 410 599 155 – adresa de mesagerie electronică (temporar): asistentaconsularamelbourne@gmail.comProgramările se fac prin poştă electronică la adresa asistentaconsularamelbourne@gmail.com Interval orar de lucru cu publicul: Luni-Joi: 08.30-16.00, în baza programării prealabile la adresa de e-mail: asistentaconsularamelbourne@gmail.com, cu excepția sărbătorilor legale din România, Australia și din statul Victoria; Vineri: 10.00 – 16.00 Vinerea, 13.00 – 14.30, programul se va adresa doar celor care urmează să depună jurământul de credință sau care doresc să depună dosarul pentru dobândirea/redobândirea cetățeniei române. În intervalul 14.30 – 17.00 se vor desfășura alte activități în circumscripția consulară, inclusiv audiențe și întâlniri cu membri ai comunităților românești.

Pentru informații actualizate privind finalizarea operaționalizării complete a Biroului Consular Melbourne, adresăm rugămintea cetățenilor români să consulte periodic website-ul Ambasadei României în Australia (canberra.mae.ro) sau să transmită e-mail la BC Melbourne.