Press "Enter" to skip to content

Nostalgia la românul contemporan

Ionică Armanca

Românul este un nostalgic. Ne place sau nu, trăiește mult din amintiri, poate e totuși prea iertător. E uman să fie așa, creștinește e bine.

Nu mare mi-a fost mirarea când am văzut câți nostalgici îl plâng în zilele noastre pe Ceaușescu. Nu mare mi-a fost mirarea să văd comentariul fostului președinte Iliescu despre moartea defunctului rege Mihai. Cu siguranță, mulți vor fi și acei care, în timp, cu siguranță își vor aduce aminte cu nostalgie și de vremea regimului Iliescu, despre mineriade și evenimentele de la Târgu Mureș în general, multe nostalgii vor trezi și epoca Constantinescu.

România își îngroapă zilele acestea ceea ce ar fi putut însemna adevărata schimbare pe care o așteptau românii după evenimentele din 1989.

Așa cum românul se trezește întodeauna în ultimul ceas, ar trebui să o facă acum. Să uite de nostalgii, să scoată imaginea trecutului din creier și să privească înainte. Nu trebuie uitat trecutul, din contră, trebuie văzut ce nu a fost bine și de ce, trebuie să învățăm din trecut, dar să gândim la viitor. Din momentul în care noi, cetățenii oferim votul nostru unuia sau altuia, este imoral să acuzăm politicul pentru ceea ce se întâmplă în România.

Noi, cetățenii purtăm vina, nu clasa politică. Nostalgicii. Când românii se vor trezi din nostalgie, vor dispărea și cei care rezistă și cei pentru care se rezistă. Aștept de 28 de ani momentul acesta. Sunt convins că o să mai am de așteptat. Nu știu dacă se va întâmpla curând. Dar cred că merităm ca și popor să avem o soartă demnă într-o europă a zilelor noastre.