Press "Enter" to skip to content

Noile rute ale refugiaților. România se află printre ele: peste 2500 de persoane de la începutul anului

APDA, 7 septembrie – Refugiații care ajung în Libia și nu sunt băgați în centrele de detenție au doar două alternative: Tunisia și Algeria. De acolo, din zona apropiată de granițe, pleacă bărcile spre Sicilia și Sardegna. Cine  nu poate ajunge în libia, schimbă ruta: din Africa Subsahariană se îndreaptă către Maroc, noua tambulină spre Spania. E zona care a avut o creștere a trecerilor ilegale de 300%. Din Siria și Mediul Orient refugiații se îndreaptă spre Turcia, apoi prin vechile rute, spre Grecia. A apărut însă o rută nouă, din Turcia spre Constanța, rută pe care au fost duse peste 2500 de persoane, scrie La Repubblica.

Mai există ”alternativa de lux”: 7500 de euro de persoană pentru o călătorie în bărci cu velă, operată de o filieră a ucrainienilor.

Fantomele din Sicilia

Nu se mai folosesc bărcile pneumatice mari, ci doar cele de lemn în care încap cel mult 30 de persoane. Pleacă din Tunisia sau Algeria, reușesc aproape mereu să ocolească patrulele militare, și ajung uneori chiar și pe plajele pline de turiști. Ajung de la Agrigento la Siracusa sau la lampedusa, Linosa și Pantelleria. Cea mai cunoscută rută este cea de la Zarzis la Agrigento. Bărcile reușesc în mod curios să ajungă fără a fi interceptate și nu există nicio zi fără a fi semnalate debarcări.

Pe plajele din Sulcis

Nici în Sardegna nu trece nicio zi fără a fi semnalate bărci cu refugiați. Algerienii au ”exclusiva” pentru această rută care doar în anul 2017 a permis intrarea a peste 800 de migranți, ultimii 100 chiar săptămâna trecută.

Asaltul către Spania

Ultimele date pot crea o adevărată panică pentru Spania. Noua rută, care pleacă din Senegal spre Mauritania și apoi spre Maroc, a crescut numărul migranților cu 300%. Cifrele spun totul: 13.000 în primele 8 luni ale anului 2017, cu 30% mai mult ca anul trecut, apoi există 600 de persoane blocate de Garda de Coastă spaniolă la Gibraltar. După Italia, Spania a urcat înaintea Greciei în clasamentul țărilor în care  ajung clandestinii.

Lesbo

În ultimul weekend au ajuns în insula greacă peste 700 de persoane, în ciuda promisiunilor Turciei de a veghea foarte atent la acea rută. Promisiuni pentru care au încasat 3 miliarde de euro.

În România, pe mare, din Turcia

Închiderea rutei Balcanice a împins emigranții spre rute noi: una dintre ele este prin România. Din Siria, Irak și Afganistan, refugiații se opresc în Turcia, iar apoi traversând Marea Neagră, ajung la Constanța, considerată punct de plecare spre Kosovo. De acolo trec în Albania, apoi în Italia, pe ruta adriatică.

Alternativa de lux: în ambarcațiuni cu vele la prețul de 7500 de euro

Ruta ”călătoriilor de lux” e afacere exclusivă pentru ucrainieni: cinci zile, într-o o ambarcațiune cu vele, adăpostiți și feriți de controale. Majoritatea sunt din Siria, Irak și Afganistan și cer să ajungă în Sicilia sau Calabria. Călătorie de 7500 de euro. Prin această metodă, în continuă creștere, au ajus pe coastele italiene circa 5000 de persoane.

(A.R.)