Press "Enter" to skip to content

Nicolae Galea, Roma: ”Îmi place țara mea și vreau să lucrez să o îmbunătățesc”

APDA, 24 aprilie 2018 – E foarte tânăr dar are o ambiție deosebită. Vrea să ajungă în Parlamentul Rep. Moldova și de acolo să îi ajute pe conaționalii din Diaspora. Numele lui este Nicolae Galea și are 21 de ani. S-a născut în Cantemir, dar locuiește în Roma de doi ani și lucrează în domeniul comunicării digitale la Senatul Republicii Italiene.

Politica și mass-media social sunt cele două mari pasiuni ale sale. Este în Italia de 9 ani. ”Părinții deja sa aflau în Italia din 2000 și ne-au adus aproape, pe mine si fratele meu, la Vicenza, reunind familia.”, ne-a spus el.

Nicolae Galea ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la intenția sa.

Ce crezi că vei putea face pentru cei din diaspora dacă ai fi parlamentar?

Moldovenii din străinătate trebuie să fie reprezentați de o persoană care știe bine ce înseamnă să trăiești în străinătate, într-o țară care nu este întotdeauna prietenoasă și departe de casă, adesea chiar de rudele ei cele mai apropiate. Chiar și legea electorală a țării în care locuiesc, Italia, oferă o reprezentare a italienilor în străinătate. Cunosc munca pe care o fac pentru a proteja interesele concetățenilor lor care trăiesc în alte țări de pe alte continente. Această lege ne oferă o oportunitate importantă: să rămânem puternici, nu doar cu votul, ci și cu un reprezentant propriu de legătură cu Moldova. Sarcina mea va fi aceeași: să protejez pe cei care sunt în străinătate în Parlamentul Republicii Moldova.

Dă-ne câteva exemple.

Conturi curente bancare speciale pentru rezidenții moldoveni în străinătate, în condiții speciale, deoarece trebuie să existe un stimulent pentru a menține cât de mult se câștigă în cuferele propriei țări; să călătorească în condiții favorabile tinerilor care doresc să se întoarcă în Moldova, deoarece legătura trebuie menținută strâns; Școlile de limba și cultura Romăna din orașele europene cu cea mai mare concentrare a moldovenilor, deoarece cultura este calea de a lega mai mult oamenii.

Te-ai întoarce în țară? În ce condiții ai lăsa Italia pentru a te repatria?

Este o întrebare dificilă, nu acum. Îmi place țara mea și vreau să lucrez să o îmbunătățesc. Dar acum vreau să rămân în Italia și să fac de aici pentru mii și mii de concetățeni care locuiesc aici. Pe de altă parte, ei vor vota pentru mine.

Andi Rădiu