Press "Enter" to skip to content

«Nicăieri scriitorii români nu au fost atât de bine primiți ca în Spania» România strălucește, ca invitată de onoare la Târgul de Carte de la Madrid

APDA, 28 mai 2018 – Târgul de Carte de la Madrid, la care România este ţară invitată în perioada 25 mai -10 iunie 2018, s-a deschis vineri 25 mai, în prezenţa a numeroase oficialităţi din Spania şi România. În prima zi, ES Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Regatul Spaniei, doamna Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Manuel Gil, directorul Târgului de Carte de la Madrid, Mirel Taloş, vicepreşedinte ICR, Ioana Anghel, director ICR Madrid au fost prezenţi la pavilionul României, alături de numeroşi invitaţi.

În programul primei zile de la standul României, aflat în centrul Parcului Retiro, au fost evenimente la care au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Principele Radu Duda, scriitorii Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolaie.

“Spania este țara în care au apărut, cu sprijinul ICR, prin programele de susținere a traducerilor din autori români, cele mai multe titluri – depășim, în acest an, cota 100. Acest semn de interes într-o țară precum Spania, cu o cultură venerabilă, inconturnabilă, ne onorează în cel mai înalt grad. Nu în ultimul rând, apropierea este favorizată și de faptul că aici există una dintre cele mai numeroase și mai bine integrate comunități românești în afara granițelor. Prezența României ca țară invitată de onoare la Retiro este, în acest context, o consecință a deschiderii și pașilor din ultimul deceniu, dar și al unor afinități perene, dacă ținem seama de faptul că împărtășim aceleași rădăcini latine.Ne dorim, astfel, ca prezența consistentă a României la Retiro să marcheze o încununare a acestor evoluții, dar și un impuls pentru viitor. Suntem țară invitată la Retiro în anul în care România își sărbătorește Centenarul – 100 de ani de la marea noastră unire din 1918. Vom aminti în cadrul programului și acest moment istoric luminos, vom vorbi și despre secolul scurs de atunci, în care am traversat, ca atâtea țări europene, și decenii de umbră”, a declarat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Scriitorul Mircea Cărtărescu este foarte apreciat în spaţiul hispanic, anul trecut a fost invitat la Guadalajara, iar acum este scriitorul vedetă al Targului de Carte de la Madrid, ediţia din acest deschizându-se cu o conferinţă a autorului român. Lumea s-a înghesuit, a stat la coadă zeci minute pentru a prinde un loc la conferința „Utopia lecturii” susținută de scriitorul român şi prezentată de Manuel Gil şi de Winston Manrique, la pavilionul Bankia din centrul Parcului Retiro. Scriitorul a vorbit despre literatură, în general, despre faptul că literatura este cel mai important lucru din viaţa sa.

“Acest succes nu este spre lauda mea, ci spre lauda spaniolilor, pentru că ei au descoperit ca există scriitori români şi au primit cu inima deschisa totul, aşa cum au facut-ol şi cu emigrantii romani. Nicăieri emigraţia română nu a fost atât de bine primită ca în Spania. Aici, oamenii au contribuit la imaginea României, ei fiind foarte muncitori, serioşi şi diferiţi de toate clişeele despre românii răspândiţi în lume, ceea ce creează şi deschiderea culturală şi interesul pentru operele creatorilor români. Deşi am mai fost publicat în limba spaniolă – am şapte sau opt cărţi traduse în limba spaniolă – declicul s-a produs la traducerea romanului Solenoid. As putea spune că editorul meu, Enrique Edel, a trăit şi a murit pentru aceasta carte, de aceea se spune azi despre el ca este editorul lui Mircea Cărtărescu şi al altor scriitori. Entuziasmul său a fost răsplatit prin numărul mare de cărţi vândute în Spania şi America Latină. Ca să ajungi în vârful catedralei literaturii nu există cale de acces, trebuie să te naşti acolo”, a spus Mircea Cărtărescu.

În pavilionul României, prima seara din program, s-a încheiat cu conferința „Familia Regală Română” susținută de Filip Iorga, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

În cadrul Târgului de Carte de la Madrid, până pe 1o iunie, în centrul atenției vor fi operele literare ale autorilor români traduse în Spania, spaniola fiind limba în care s-au tradus în ultimul deceniu cele mai multe titluri din literatura română. Cu peste 50 de scriitori români prezenți la evenimente – dintre care peste 40 deja traduși în spaniolă – cu titlurile disponibile la stand (peste 400, inclusiv cele 100 apărute în Spania), cu programul de evenimente asociat, sperăm să oferim un tablou dens și cuprinzător al peisajului literar și cultural românesc actual. La standul României, de-a lungul celor 17 zile ale târgului, cititorii vor avea ocazia să întâlnească peste 40 de scriitori români traduși în limba spaniolă și zece dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani a căror operă încă nu a fost tradusă în Spania.

Participarea României în calitate de țară invitată la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții, sub auspiciile Ambasadei României în Spania și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid.

Programul evenimentelor poate fi consultat AICI

Sorin Cehan