Press "Enter" to skip to content

Natalia Intotero a trecut de audierea în comisiile de specialitate din Parlament, e NOUL MINISTRU AL DIASPOREI

APDA, 29 ianuarie 2018 – Natalia Intotero a trecut de audierea în comisiile de specialitate din Parlament, fiind votată conform poziților politice: PSD-ALDE au votat pentru, PNL și USR împotrivă, așadar nu a contat ceea ce a spus (sau nu a spus). Potrivit senatorului Viorel Badea, doi parlamentari PMP s-au abținut. Intotero a fost nominalizată de PSD pentru a ocupa funcția de ministru al Românilor de Pretudindeni în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

«La audierea ministrului pentru românii de pretutindeni au fost 15 voturi pentru (PSD), 10 voturi împotrivă (PNL și USR) și 2 abțineri (PMP). Care sa fie explicația abținerilor PMP? Un început de blat cu PSD?», a scris senatorul Viorel Badea pe pagina sa de Facebook.

Raspunsul a venit prompt de la deputatul PMP de diaspora, Doru Coliu: «Rămân în opoziție totala cu PSD. Nu am votat pentru Intotero și nu-mi schimb părerea despre ministrul lui Dragnea. Sunt un deputat care își știe menirea iar noi ii reprezentam pe români. Cei care ne ataca mințind trebuie sa știe ca eu nu am fost pe aceeași lista cu PSD niciodată asa cum au fost colegii din PNL care astăzi mimează opoziția. Dacă nu aveau un interes ascuns cu Dragnea puneau un premier și Iohannis se opunea mediocrităților din PSD.»

Constantin Codreanu, PMP, președintele comisiei pentru diaspora din Cameră, nu a comentat audierile, dar el se exprimase cu câteva zile în urmă: «Ministerul pentru Românii de Pretutindeni rămâne minister cu portofoliu deplin. A contat poziția fermă ante-factum împotriva aducerii acestuia în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Avem un nou ministru pentru românii de pretutindeni: doamna Andreea Păstârnac a fost înlocuită de o altă doamnă, Natalia Intotero. Mă abțin să comentez. Google se poate dovedi util în acest caz. », a scris Codreanu, referindu-se la gafele Nataliei Intotero din trecut.

Senatorul USR de Diaspora, Mihail Radu, a încercat să fie dur, dar fără a preciza ce anume l-a nemulțumit: «Am terminat si “audierea” dnei. Intotero la Romanii de Pretutindeni. Aceeasi abordare superficiala ca si in audierile de dimineata (tandemul celor 2 semi-ministri de externe Melescanu si Birchall) – cateva minute amarate pentru a afla daca au calitatile necesare sa reprezinte Romania si Romanii in lume. Cateva minute marcate tot de superficialitate, lipsa de claritate, suprapunere de responsabilitati, scuze pentru gafe din trecut, si bineinteles promisiuni, promisiuni, promisiuni! Nimic nou sub soare pentru guvernele Dragnea.», a scris Radu Mihail.

Matei Dobrovie (USR), vicepreședinte al comisiei din Cameră, a fost mult mai precis: Mare înghesuială mare la audierea Nataliei Intotero, propusă de PSD-ALDE Ministru pentru românii de pretutindeni. Spre deosebire de ședințele obișnuite când cu greu avem cvorum, acum mobilizare maximă. Participare record, sala arhiplină și chiar și reprezentanții PSD-ALDE au pus întrebări. 🙂 Din păcate multe întrebări au rămas fără un răspuns concret. Am ridicat problema spațiului informațional comun România-R.Moldova și a reactivării Consiliului Consultativ Mass Media, proiect bun, dar abandonat de DRP. De asemenea, am vrut să știu câți atașați pentru diaspora vor fi trimiși în ce comunități. Mai aveam multe întrebări, pe care nu am mai apucat să le pun pentru că domnii colegi se grăbeau să plece la alte comisii. Voi monitoriza cu atenție activitatea MRP în continuare.», a scris Matei Dobrovie.

Natalia Intotero a mai condus, în 2012, instituția care se ocupa atunci de diaspora, Departamentul Românilor de Pretutindeni. 42 de ani, din Brad, a absolvit Litere și apoi Relații Internaționale. A fost consilier local, secretar de stat în MAE, deputat PSD, în prezent la al doilea mandat.