Press "Enter" to skip to content

NADIA, LA MONTREAL DUPĂ 41 de ani: purtător de cuvînt şi ambasador al Campionatelor mondiale de gimnastică 2017

APDA, 03 octombrie 2017 – Începând din 2 octombrie şi până în data de 8 octombrie 2017, metropola francofonă este pentru a doua oară gazda mondialelor de gimnastică (primul a fost în 1985), la acest Artistic Gymnastics World Championships purtător de cuvânt al regalului sportiv fiind desemnată Nadia Comăneci. Totodată, “Zeiţa de la Montreal” din iulie 1976 este şi ambasador al acestei competiţii, alături de Kyle Keith Shewfelt – primul gimnast canadian din istorie care a obţinut o medalie de aur – la Jocurile Olimpice de la Athena, din 2004.

Ediţia din acest an a Mondialelor de gimnastică, a 47-a, are o încărcătură emoţională aparte pentru montrealezi şi canadieni – fiind anul în care metropola francofonă sărbătoreşte 375 de ani de la înfiinţare, iar la nivel naţional este cea de a 150-a aniversare de la crearea confederaţiei canadiene.

Foto: fig-gymnastics.com

Artistic Gymnastics World Championships reunesc la Montreal, în faţa a circa 50.000 de spectatori, 400 de gimnaşti (155 de femei şi 245 de bărbaţi) din 71 de ţări, care vor concura la 4 discipline sportive – în cazul femeilor, respectiv 6 discipline – în cazul bărbaţilor.

Iar românii care vor fi prezenţi în tribunele Stadionului Olimpic o vor putea revedea pe Nadia – care va acorda medalia de aur la individual compus – şi vor putea încuraja loturile României. Feminin: Cătălina Ponor, Larisa Iordache şi Ioana Crişan. Masculin: Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Cristian Bataga, Andrei Groza, Andrei Ursache şi Vlad Cotuna.

“I’m so happy that I’m still a part of this amazing sport!”

La conferinţa de presă ce a avut loc înainte de deschiderea oficială dela Montreal, Nadia a declarat că este fericită că încă face parte din acest minunat sport: “I’m so happy that I’m still a part of this amazing sport!”.

Iar acum doi ani, tot la Montreal, dar la întâlnirea cu ziariştii prezenţi atunci la inaugurarea Maison Olympique, Nadia mărturisea că perioada de un an si jumătate petrecută în metropola francofonă de pe malul fluviului Saint-Laurent (după fuga sa din România comunistă – n.r) o face să considere acest oraş canadian ca pe o “altă casă” a sa: “Când vin aici, toţi oamenii mă îmbrăţişează şi îmi spun că sunt una de-a lor”, spune marea campioană româncă, ce va rămîne în istoria sportului drept “Zeiţa de la Montreal” – cea care a impus nu doar acel fabulos “Perfect 10” în gimnastică, ci şi noi elemente şi standarde în această atât de frumoasă dar grea disciplină sportivă.

CRISTINA SOFRONIE, Montreal

Foto: Gymnastics Canada
Medaliile care vor fi acordate anul acesta laureaţilor de la Artistic Gymnastics World Championships