Press "Enter" to skip to content

MRP a semnat un Protocol de Colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României

APDA, 26 iulie 2018 – Ieri, 25 iulie a.c., secretarul de stat Lilla Debelka și directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, au semnat un Protocol de Colaborare între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Muzeul Național de Istorie a României.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Muzeului Național de Istorie a României, în prezența reprezentanților celor două instituții.

Încheierea acestui parteneriat constituie un sprijin important în vederea înființării Muzeului Românilor de Pretutindeni, unul din obiectivele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni prevede înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni cu sediul în municipiul București, organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui spațiu corespunzător, fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Prezentarea istoriei comunităților de români din afara granițelor țării se constituie într-un scop nobil și necesar pentru înfățișarea vieții și realizărilor importante ale acestora, iar înființarea muzeului se dorește a fi un instrument de atragere a turiștilor români și străini.

Obiectul protocolului îl reprezintă instituirea cadrului de cooperare între părți în vederea desfășurării unor programe și activități comune cu scopul realizării într-o primă etapă a unei expoziții virtuale cu tema „Românii de Pretutindeni”, transformarea în muzeu virtual și apoi în muzeu real, cu denumirea ”Muzeul pentru Românii de Pretutindeni”.