Press "Enter" to skip to content

Moscova, s-a înființat ”Societatea Culturală Română”: ”O premieră în viaţa comunităţii româneşti din Rusia”

APDA, 06 iunie 2018 – La 2 iunie 2018, pentru marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni şi a Zilei Copilului, Ambasada României în Federaţia Rusă a organizat o manifestare dedicată comunităţii româneşti din F.Rusă, la care au participat membri ai comunităţii din Moscova şi alte regiuni ale Rusiei, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Kazahstan (Societeatea Culturală Română din Karaganda, înfiinţată în 2005), precum şi echipa naţională a României de artişti fotbalişti, prezentă la Moscova pentru a participa la Festivalul de Fotbal şi Muzică „Art-Football” (care la 3 iunie 2018 a devenit campioană mondială, după ce a învins în finală echipa Rusiei).

Cu această ocazie, ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile SOARE, a anunţat înregistrarea oficială, la 1 martie 2018, la Ministerul Justiţiei din Federaţia Rusă, a Organizaţiei Civice Regionale „Societatea Culturală Română”, care funcţionează în regiunea Moscova, „o premieră în viaţa comunităţii româneşti din Rusia”. Şeful misiunii diplomatice i-a felicitat pe românii din Rusia cu ocazia înfiinţării acestei structuri chiar în ANUL CENTENAR 2018, a subliniat rolul pe care Societatea îl va avea în păstrarea identităţii româneşti de limbă şi cultură de către membrii comunităţii, respectiv în promovarea valorilor româneşti autentice în Federaţia Rusă. Totodată, a dat asigurări că „Ambasada României va continua să sprijine activitatea şi eforturile de afirmare ale comunităţii româneşti”.

Au mai luat cuvântul membrii grupului de iniţiativă şi ai Consiliului Director al Societăţii Culturale Române recent înfiinţate, preşedintele acesteia, doamna Vera FLOREA punctând obiectivele şi proiectele de viitor ale Societăţii, între care iniţierea unui curs duminical de limba română pentru copiii membrilor comunităţii, marcarea principalelor evenimente şi sărbători tradiţionale de peste an.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un spectacol de circ, coordonat de doamna Valentina Savina, director al Colegiului de circ şi varietăţi artistice din Moscova, precum şi un program muzical oferit de reprezentanţii comunităţii româneşti din Kazahstan şi de artiştii fotbalişti.

Participanţii la eveniment au degustat specialităţi culinare din bucătăria tradiţională şi au sărbătorit evenimentele într-o atmosferă caldă, românească.

Ionică Armanca