Press "Enter" to skip to content

Monica Irimia, Bari: ”Am organizat mereu evenimente de promovare a României”

APDA, 03 aprilie 2018 – Monica Irimia este o româncă originară din Târgu Neamț, stabilită în Italia de mai bine de 17 ani la Bari, cu o activitate asociaționistică deosebită, cu activități care promovează tradițiile și turismul din România. Deși își iubește țara, locuiește cu mare plăcere în capitala Pugliei, zonă de care s-a îndrăgostit din prima clipă. ”Vin din orașul lui Creangă, de la la poalele Cetății Neamț a lui Stefan cel Mare. Locuiesc la Bari, în Italia, de la vârsta de 22 de ani. Am ales să trăiesc în acest oraș din prima zi. De când am ajuns m-am îndrăgostit de soare, de mare și de pământul acesta, de fapt de toată regiunea Puglia”, ne-a spus ea.

Am rugat-o să ne povestească despre ideea înființării asociației. ”În vacanța anului 2012 am cunoscut-o pe ideatoarea proiectului ”TraciaLand”, înregistrat în 2009 la Uniunea Europeană. Mi-a plăcut conceptul și împreună cu un prieten l-am tradus în italiană și l-am prezentat și în Italia. Asociația Europeană ”TraciaLand” se ocupă cu promovarea turismului și a tradițiilor. Asociația a fost înregistrată și în Italia din anul acesta, “Associazione Europea TraciaLand Italia”, în care am fost numită președintă.”, a povestit Monica Irimia.

”Am organizat mereu evenimente de promovare a României: legenda mărțișorului, costumele tradiționale, enogastronomia cu evenimente de degustare a produselor și preparatelor românești.”, a completat ea.

Ultimul eveniment, denumit ”Bun venit Primăvara cu Mărțisor”, a șaptea ediție, a avut loc la Bari, duminică, 11 martie 2018. Întâlnirea a început la ora 16:30, în Piazza Balenzano, la ”Casa delle Donne del Mediteranean”, eveniment ce a marcat ”sosirea primăverii cu Marțisor”. Inițiativa, promovată de președintele asociației EU Tracialand ITALIA, Monica Irimia, cu sprijinul primarului și a Primărie din Bari, face parte dintr-un lungul șir de evenimente culturale, organizate și programate de româncă, și membrii asociației pe care o conduce, cu scopul de a promova tradițiile românești.

”Anul acesta am ales un spațiu dedicat cetățenilor care găzduiește  mereu diverse asociații locale “Casa delle Donne del Mediterranio. Evenimentul a avut o prezenta importantă a românilor. S-au alăturat reprezentanți ai altor comunități, de diverse națiuni, prezente în teritoriul și de italieni. ”ne-a declarat Monica Irimia.

Andi Rădiu