Press "Enter" to skip to content

Ministrul pentru Mediul de Afaceri crede că diaspora își face bagajele: «70% din cei plecați vor să se întoarcă»

APDA, 19 octombrie 2017 – «Avem un număr foarte mare de români plecați din țară, între patru și cinci milioane de români. Să știți că mulți dintre ei vor să se întoarcă în România. Noi am primit un studiu în acest sens și peste 70% din românii plecați își doresc să se întoarcă în următorii cinci ani în România. 40% din cei plecați s-ar întoarce și mai devreme de trei ani. România ar trebui să acorde o atenție sporită acestei probleme, pentru că există soluții și chiar o să venim cu propuneri în acest sens, pentru că eu cred că este un potențial foarte mare, mulți români doresc să se întoarcă în țară, dar trebuie să le creăm infrastructura necesară ca să se poată întoarce”, a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

El a vorbit de interesul multor companii străine mari de a-și reloca operațiunile în România, până la finele acestui an, atrase de avantajele pieței românești. Una dintre probleme este însă lipsa forței de muncă.

România poate profita și de Brexit, a mai susținut Ilan Laufer.

“Un alt aspect forte este amplasarea geografică a României. Avem contextul Brexitului și avem deodată mulți potențiali noi investitori și vreau să vă spun că sunt investiții din Statele Unite până în Japonia și China și alte țări care au investiții la ora actuală în Marea Britanie. Practic forța piețelor financiare ale Europei era Londra și acum este o discuție în sensul relocării spre Frankfurt și Paris. Deci lucrurile vin spre continent. Odată cu ele vine și suportul, o echipă amplă. Și sunt companii care nu se relochează într-o singură țară, ci au mai multe variante. România deja primește solicitări constante, inclusiv noi, prin InvestRomania, la minister, dar vreau să vă spun că și companiile care lucrează în mod independent în piață au din ce în ce mai multe solicitări în acest sens”, a susținut Laufer.

Mircea Maer