Press "Enter" to skip to content

Ministrul Intotero în dialog cu asociațiile românești din Comunitatea Autonomă Andalucia

APDA, 23 iulie 2018 – În marja vizitei de lucru din Regatul Spaniei, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut, vineri 20 iulie a.c., întrevederi cu membrii mediului asociativ românesc din Comunitatea Andalucia, la discuții participând ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău și Consulul General al României la Sevilla, Radu-Cătălin Mardare.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Intotero a prezentat acțiunile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) pentru anul 2018, menționându-se inclusiv proiectele care vizează dotarea directă a mediului asociativ cu materiale didactice, cărți în limba română și costume populare. În acest sens, oficialul român  a vorbit și despre oportunitățile de finanțare prin fondurile nerambursabile dedicate românilor de pretutindeni, încurajându-i pe cei prezenți să se asocieze pentru a beneficia de aceste finanțări, stimularea gradului de coagulare a mediului asociativ fiind una dintre prioritățile MRP.
Natalia-Elena Intotero a adus în atenția tuturor reprezentanților importanța informării în momentul în care iau decizia de a lucra, studia sau trăi peste hotare. În context, a fost menționată Campania Naționala „Informare acasă, siguranță în lume!”, un proiect al MRP dedicat informării asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au cetățenii români cand pleacă în afara granițelor, prevenției și combaterii abuzurilor de orice fel asupra acestora. Oficialul a amintit modificările legislative din România privind stoparea fenomenului de violență domestică precum si demersurile autorităților române de a populariza în rândul comunitâții românești informații utile împotriva violenței de gen. Au fost abordate, totodată, aspecte de natură consulară.
Demnitarul român a avut un schimb de opinii cu cei prezenți privind cursurile de limbă, literatură și civilizație română în Spania. În acest context, importanța asociațiilor românești și a bisericilor românești din teritoriu este esențială, ei fiind adevărați vectori în păstrarea și promovarea valorilor, tradițiilor, obiceiurilor românești, dar și a limbii române.