Press "Enter" to skip to content

Ministrul Diasporei, vizită la românii din Grecia. Lansarea programului ”Limba română – educație și comunicare”

APDA, 25 septembrie 2017 – Luna educației continuă în agenda Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) prin vizita de lucru a ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în Republica Elenă.

Agenda de lucru a demnitarului român a cuprins atât întrevederi la nivel bilateral, cu ministrul elen al educației, cât și întâlniri cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și lideri de opinie români din Grecia.

Astfel, în cursul zilei de 22 septembrie a.c., ministrul a avut o întrevedere cu ministrul elen al educației, Kostas Gavroglou, în cadrul căreia au fost abordate aspecte prioritare pentru demararea unor proiecte de cooperare cu scopul intensificării eforturilor de păstrare și promovare a pastrimoniul lingvistic românesc . În cadrul întâlnirii, ambele părți au reiterat sprijinul reciproc în ceea ce privește dezvoltarea oportunităților educaționale atât pentru comunitatea de români din Grecia, cât și pentru cei aproximativ 900 de studenți greci care au ales să studieze în România.

Partea română a manifestat interes în vederea identificării posibilităților de susținere a celor aproape 45,000 de români care trăiesc, lucrează sau învață pe teritoriul elen, cu precădere prin intermediul programului de acordare a fondurilor nerambursabile din partea Guvernului României. În acest sens, ministrul a lansat programul „Limba română – educație și comunicare”, prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni distribuie asociațiilor românești, care desfășoară cursuri de limbă și literatură română, suporturi de curs în limba română pentru clasele primare, însoțite de CD-uri cu lecții pentru predare interactivă. De asemenea, ministrul român a mulțumit autorităților elene pentru contribuția oferită în procesul de acreditare și funcționare a Institutului Român de Arheologie din Atena, deschis în luna martie, cu activități începând din luna octombrie a.c.

Demnitarul grec a subliniat faptul că membrii comunității românești sunt bine integrați în societatea elenă, autoritățile centrale colaborând constant cu Guvernul României, printr-un schimb de bune practici, în vederea creșterii coeziunii mediului asociativ românesc din teritoriu și a susținerii unei bune funcționări a acestuia. Totodată, discuțiile au vizat posibilitățile de deschidere a unui nou lectorat de limba română la Universitatea Kapodistria din Atena, urmând modelul lectoratului din Komotini.

În continuarea vizitei, oficialul român a avut întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Grecia, în vederea prezentării activității Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a modalității de accesare a finanțărilor nerambursabile. Dintre participanții la discuții amintim: Asociația Culturală Armonia, Societatea Culturală Balkania Contemporană, Asociația Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare, Asociaţia Interculturală Româno – Elenă „Dacia”, Asociaţia femeilor românce din Grecia, Asociaţia „Sfinţii Constantin şi Elena” din Aspropirgos, Asociatia Carpathia , Asociația Socio-Culturală „(Re)descoperă România!”.

mai multe foto: AICI