Press "Enter" to skip to content

Ministrul diasporei în Portugalia: Românii, a patra comunitate, în 2017 erau înregistrați 30.429 conaționali

APDA, 06 iunie 2018 – Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut luni, 4 iunie a.c., întrevederi cu Secretarul de Stat pentru Comunitățile Portugheze, José Luís Carneiro, cu Secretarul de Stat pentru Cetățenie și Egalitate, Rosa Monteiro, și cu Înaltul Comisar pentru Migrație, Pedro Calado, în cadrul vizitei de lucru efectuate la Lisabona. Principalele teme de discuție au vizat integrarea imigranților în tările de reședință, măsurile pentru reinserția socio-profesională și necesitatea campaniilor de informare.

“Comunitatea românească din Portugalia constituie o punte de legătură între România și Portugalia, impulsionând schimburile economice, sociale, culturale, în beneficiu reciproc. Unul dintre subiectele de mare interes pentru țările noastre este reîntoarcerea diasporei. Am discutat pe larg cu oficialii portughezi pe marginea schimburilor de bune practici pe această temă sensibilă, inclusiv despre o posibilă colaborare pentru proiecte care să aibă drept scop reinserția cetățenilor noștri aflați în prezent peste hotare”, a spus Natalia-Elena Intotero.

Potrivit celor mai recente date oficiale furnizate de Serviciul pentru Străini și Frontiere (SEF), la 31 decembrie 2016 erau înregistrați în Portugalia 30.429 cetățeni români. Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate provenind dintr-un stat membru UE, fiind a patra comunitate după imigranții din Brazilia, Republica Capul Verde și Ucraina.