Press "Enter" to skip to content

Ministerul Diasporei are un nou ministru: Natalia Intontero, fosta șefă a DRP în anul 2012

APDA, 26 ianuarie 2018 – În toate discuțiile despre componența noului guvern, condus de Viorica Dăncilă, numele ministrului Andreea Păstrânac nu a fost pus niciodată la îndoială: ea ar fi trebuit 100% să își continue mandatul. Astăzi, o informație care i-a șocat pe cei care urmăresc activitatea acestui minister: se întoarce Natalia Intontero la conducerea destinelor diasporei. Ea a condus Departamentul Românilor de Pretutindeni în anul 2012.

Natalia Elena Intotero, noul ministru propus la Relația cu Românii de Pretutindeni, s-a născut pe , în localitatea Brad, România, și a fost deputat în Parlamentul României în legislația 2012-2016 din partea USL Hunedoara și în legislația 2016-2020. În prezent este deputat PSD, preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor Social Democrate Hunedoara. În perioada mai 2012-decembrie 2012 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, din Guvernul României.

Natalia Elena Intotero fusese numită pe 23 mai 2012 în funcţia de secretar de stat la DRP. A mai fost secretar de stat, pentru câteva luni în 2009, la Ministerul de Externe, în guvernul PSD-PDL. Membru PSD din anul 2000, a fost preşedintele Tineretului Social-Democrat Hunedoara şi a fost consilier judeţean şi director al şcolii generale “Horia, Cloşca şi Crisan” din municipiul Brad. Este licenţiată în engleză-română şi relaţii internaţionale şi a absolvit masteratul de relaţii internaţionale la Institutul Diplomatic Român.
Natalia Intotero este căsătorită cu un om de afaceri italian. Într-un interviu în 2009, ea declara: “Soţul meu este de lângă Roma. El m-a susţinut şi mi-a dat idei despre ceea ce aş putea face în politică, poate reuşesc şi eu să contribui şi să schimbăm ceva în ţara asta prin forţele care le am. Pe partea asta de relaţii externe am început să descopăr un interes în momentul în care mergeam în străinătate cu el şi mă deranja mult când vedeam români care suferă.”
Într-un interviu acordat Gazetei Românești, în urmă cu 6 ani, când fusese numită șefă la DRP, Natalia Intentero explica despre relația pe care o avea cu comunitățile din străinătate și experiența legată de diaspora:

Care este experienţa dumneavoastră în privinţa comunităţilor de români din străinătate?

«Experienţa profesională directă în acest domeniu se datorează calităţii de secretar de stat în cadrul MAE. Vă asigur însă că am determinarea personală necesară de a coordona DRP în scopul promovării unei imagini pozitive a românilor care trăiesc peste hotare.

Îmi doresc sincer să contribuim la schimbări în bine în viaţa lor de zi cu zi. Mă bazez pe ei, pe dvs., jurnaliştii români de pretutindeni, mă bazez pe sprijinul politic de care mă bucur şi mă bazez la fel de mult pe colegii mei din DRP care au expertiză în acest domeniu.

Contez, de asemenea, pe sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunilor diplomatice ale României. Am toată deschiderea pentru a crea acele parteneriate care sunt necesare, în ţară şi peste hotare, pentru a atinge obiectivele comune românilor de pretutindeni şi României.»