Press "Enter" to skip to content

Mihaela Taranciuc, președinta Alianței Românilor din Roma: ”O parte din sufletul meu a rămas în țară”

APDA, 17 mai 2018 – Contrar unor “reguli nescrise” s-a demonstrat că se poate face politică chiar şi în lipsa studiilor pe băncile şcolii unui partid anume. Un grup de oameni simpli s-au regăsit în Cetatea eternă – Roma după ce, din diverse motive au plecat din România mânați de probleme economice sau pentru reîntregirea familiilor. Poveşti de viață diferite, de la un caz la altul.

Unii au plecat pentru a fi alături de soț sau soție, în dorința de a micşora distanţele create în special între părintele plecat şi copilul rămas în țară. Este şi  cazul Mihaelei Taranciuc, Preşedinta Asociației Alianța Românilor filiala Roma. “Sunt de aproape 12 ani aici și am venit să ne reîntregim familia. Aveam un loc de muncă, nu era suficient pentru a ne întreține și pentru a oferi un viitor mai bun fiului nostru.”

Cum a fost pentru voi integrarea?

“Primele luni au fost mai dificile, apoi a trebuit să acceptăm realitatea! Poate nici acum nu sunt întru-totul integrată,  mă gândesc că într-o zi, mai devreme sau târziu ne vom întoarce acasă! La început prima problemă a fost limba, după care clima și lipsa celor dragi.”

Chiar şi cu gândul că te vei întoarce acasă, ce te-a determinat să te înscrii într-o asociație românească înregistrată în Italia?

“M-am înscris în Alianța Românilor pentru că este necesar sa fim reprezentați în interiorul instituțiilor de aici. În plus a fost şi este o onoare să fiu Preşedinta Asociației Alianța Românilor filiala Roma, dorind să fiu eu însumi un exemplu pentru conaționalii mei.”

Din punctul de vedere a unei preşedinte de asociație dar şi ca simplu cetățean, crezi că românii mai au încredere în asociațiile din diaspora şi nu numai?

“Suntem diferiți, unii au încredere, alții nu, dar pentru cei care înțeleg necesitatea asociațiilor, continuăm să lucrăm și să dovedim că facem ceea ce trebuie pentru noi toți, pentru viitorul copiilor noştri care poate vor decide să se stabilească în Italia. Şi chiar dacă se vor întoarce în România educarea în spiritul civic nu poate fi decât benefică.”

Crezi că se poate schimba ceva în România pentru a determina românii să se gândească la o posibilă reîntoarcere?

“Depinde de fiecare ce îşi dorește şi cum vede viitorul! Întradevăr, țara are nevoie de stabilitate. Pentru mine România  este TOT: casă, familie, iarbă, o parte din sufletul meu a rămas acolo şi va fi mereu!”

Ce mesaj aveți pentru români?

“Pentru cei care consideră durata șederii lor în Italia doar ca pe un loc de muncă sau un câștig economic îi așteptăm alături de noi în  Alianța Românilor pentru a demonstra  împreună că putem aduce un plus de valoare locului care ne este Casă”!

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma