Press "Enter" to skip to content

Matei Dobrovie (USR): Veste bună, va fi nevoie de 1650 de semnături pentru înființarea unui centru comunitar în străinătate

APDA, 1 noiembrie 2017 – Va fi nevoie de un număr fix de semnături, 1650, pentru înființarea unui centru comunitar în străinătate, acolo unde există 5.000 de români înregistrați la misiunea diplomatică competentă pentru acea zonă. Decizia a fost luată în sedinţa comună a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi a Comisiei pentru politică externă, în care s-a dezbătut Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 86 /2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate.

Deputatul USR Matei Dobrovie a anunțat motivele acestei decizii: « O veste bună este și faptul că a fost reintrodus criteriul de semnături strânse de comunitate, 1.650, dintr-un minim de 5.000 de români înregistrați la misiunile diplomatice și consulare din statul respectiv. De altfel, aceasta a fost și propunerea mea. Numărul de semnături trebuie să fie fix în fiecare stat, nu proporțional cu numărul celor înregistrați la misiunile diplomatice și consulare, pentru a nu îngreuna înființarea unui centru comunitar tocmai acolo unde comunitățile de români sunt mai mari.»

O altă decizie se referă la cazurile de exploatare ale românilor în străinătate: «Având în vedere cazurile de sclavagism la care sunt expuşi cetăţenii români din afara ţării, am considerat necesară organizarea, la cererea organizaţiilor reprezentative sau din oficiu, a unor sesiuni de informare privind drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români în statul-gazdă ori legislaţia aplicabilă în statul-gazdă şi/sau în România în domenii de interes pentru cetăţenii români. Am motivat acest amendament semnalând colegilor faptul că în cadrul centrelor comunitare, accentul este pus pe cultură, tradiţie, istorie, limbă, identitate naţională. Activitatea lor ar putea avea un rol important în luarea deciziei de revenire în ţară.»

Reamintim că Legii privind instituirea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate a fost promulgată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în data de 3 mai 2016.

Potrivit acestei legi, Statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afară graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora. Pentru această, statul român va înfiinţa Centre Comunitare Româneşti în fiecare stat în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români.

Legea nu a fost niciodată aplicată, iar acum se discută un proiect de modificare a acestei legi. Principala modificare este legată de procedura de înființare a centrelor.